1 In Cake/ Taart

Bakewell slices met bramenjam uit eigen tuin

Bakewell slicesIedere vrijdag krijg ik via de mail The Happy Foodie met diverse gerechten en baksels van bekende Engelsen. Mary Berry is daar natuurlijk een van en deze week was haar recept ‘Bakewell slices’. Dit recept komt uit haar boek ‘My Kitchen Table: 100 sweet treats and puds‘.

Het is in Engeland National Afternoon Tea Week en daar horen uiteraard thee en cake bij. Heerlijk die Engelsen die zo van lekkere dingen houden. Je zou er bijna gaan wonen 😊
Mary heeft in haar recept frambozenjam gebruikt, maar daar onze bramenstruik dit jaar zoveel bramen geeft dat we tot 2020 jam en bramenjenever hebben is mijn Bakewell slices recept met bramenjam.

Een Bakewell taart bestaat uit een laagje kruimeldeeg, jam, frangipane en geschaafde amandelen. Normaal zou je amandelmeel gebruiken, maar niet hier, er is zelfrijzend bakmeel en amandelessence gebruikt. De naam komt waarschijnlijk van de plaats Bakewell in Derbyshire, maar waarom dat zo is is niet echt duidelijk. Lekker is het wel!
Mary gebruikt geen bakpapier omdat de bodem genoeg vet en geen suiker bevat, maar ik heb dat wel gedaan. Zij gebruikt namelijk een groot bakblik, maar omdat we deze slices samen moesten opeten en ik het volledige recept te groot vond heb ik het gehalveerd. Als bakblik heb ik een mooie gietijzeren vorm gebruikt, die eerst ingespoten met bakspray en toen bakpapier er in gedaan. Zo kon ik heel eenvoudig de slices uit de vorm verwijderen. Onderstaande ingrediënten zijn voor een groot bakblik van 30x23cm.

Bakewell slices met bramenjam uit eigen tuin

Ingrediënten:
Voor de bodem:
175 g bloem
75 g koude boter
2-3 el koud water

Voor de frangipane:
100 g zachte boter
100 g fijne suiker
175 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder (afgestreken)
2 grote eieren
2 el melk
½ tl amandelessence

4 el bramenjam
amandelschaafsel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C
Doe voor de bodem de bloem en boter in een schaal en wrijf met je vingertoppen door elkaar tot het mengsel op kleine broodkruimels lijkt. Voeg er geleidelijk het water bij tot er een zacht deeg ontstaat.
Rol het deeg uit op een licht bestoven werkblad tot het zo groot is als je bakblik en doe het in het blik.
Schep daarop de jam en als je meer wilt gebruiken dan 4 eetlepels moet je dat zeker doen. Het maakt echt uit, te weinig maakt het geheel misschien wel te droog naar je smaak.
Vervolgens doe je de overige ingrediënten met uitzondering van amandelschaafsel in een schaal en mix goed door elkaar.
Schep daarna op de jam en strooi de amandelen er over.
Bak ongeveer 25 minuten of tot de cake van de zijkanten is losgekomen en terugveert als je met je vingers er op drukt.
Laat in het blik afkoelen, daarna kun je er ongeveer 24 stukken van snijden.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

1 Reactie

  • Reageer
    Astrid Duym
    donderdag, 21 september 2017 at 9:21 pm

    mmm…. lijkt me heerlijk. De jam heb ik al 🙂
    Tegenwoordig op donderdag bakdag dus ga het volgende week maar eens proberen.

  • Reageer