0 In Cake/ Gebak

Kersen clafoutis met Hollandse kersen

kersen clafoutisOp de wekelijkse markt in ons dorp kocht ik een prachtige doos Hollandse kersen en ik had gelijk zin om daar een kersen clafoutis mee te maken. Wat een luxe toch al dat heerlijke fruit van eigen bodem en wat zijn er toch veel mogelijkheden om daar wat van te maken. Vaak doe ik vers fruit in yoghurt voor mijn ontbijt, maken we een vruchtenmilkshake of doen we het bij zelfgemaakt ijs, maar er iets mee bakken is uiteraard ook een mogelijkheid.

Deze clafoutis komt van BBQ-NL, het bbq-blog van Noskos. Hij gebruikte frambozen en blauwe bessen en bakte zijn clafoutis in de Big Green Egg in plaats van in de oven zoals ik heb gedaan. Zo’n Ei is namelijk behalve om te bbq-en ook uitstekend geschikt om in te bakken.

Het meeste werk bij dit recept gaat zitten in het ontpitten (zie beneden hoe je dat eenvoudig kunt doen), voor de rest is het vrij simpel te maken. En een advies als je niet heel veel van citroen houdt is om maar de helft van de citroenrasp te gebruiken.

Kersen clafoutis met Hollandse kersen

Ingredienten:
1 citroen
2 cups ontpitte kersen (ongeveer 275 gram)
1,5 eetlepels kirsch
70 gram ongezouten roomboter + extra om de vorm in te vetten
100 gram suiker en 1 eetlepel suiker
1 theelepel kardemom
2 eieren en 2 eiwitten, maat L
140 gram bloem
eventueel poedersuiker

extra:
24cm springvorm

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Smeer de springvorm rijkelijk in met boter.
Rasp de schil van een citroen en hou apart.

Ontpit de kersen. Dat gaat heel makkelijk met een eetstokje, zet het stokje op de plek waar het (verwijderde) steeltje zit, druk en de pit zal er uitkomen. Kijk wel uit voor je kleding, want het sap geeft moeilijk te verwijderen vlekken.
Doe de kersen in een schaal en doe de kirsch erbij.
Pers twee eetlepels citroen uit en schenk die ook bij het fruit, roer voorzichtig door en zet apart.
Doe de boter, de 100 gram suiker, citroenrasp en kardemom in een grote kom en meng met een mixer tot je een licht mengsel krijgt, zo’n 3 minuten.
Klop een voor een de eieren en eiwitten er bij, meng tot ze goed zijn opgenomen.
Voeg de bloem toe en mix nog kort tot je een mooi beslag krijgt.
Daarna kan het beslag in de vorm, strijk glad met een lepel.

Haal het fruit met een schuimspaan uit het vocht en verdeel over het beslag.
Meng het vocht met een eetlepel suiker, roer goed door en schep dit over het fruit.
Zet nu in de oven, baktijd is zo’n 35 minuten. De clafoutis is gaar als je met een satéprikker in het midden prikt en deze schoon is als je hem er uit haalt.
Laat afkoelen en bestrooi de kersen clafoutis desgewenst met poedersuiker.

 

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.