2 In Cake

Koffiecake met bruine suiker, voor als een kop koffie alleen niet genoeg is

Koffiecake met bruine suikerDit recept voor koffiecake met bruine suiker komt van Donna Hay. Omdat wij nogal verslaafd zijn aan koffie was dit het ideale recept voor ons. Bovendien is het een grote cake, genoeg voor minstens 12 personen dus daar komen we het weekend wel mee door. En als koffieliefhebbers is er – behalve dat dit een heerlijke cake is – nog een voordeel; tijdens het bakken ruikt het hele huis al naar koffie en is het eigenlijk moeilijk om te wachten tot de cake is afgekoeld. Je krijgt gelijk de neiging om eraan te beginnen.

Donna Hay is een grote naam in de bak-en kookwereld. Ze heeft tientallen boeken geschreven over bijvoorbeeld gezond eten (“Life in balance”), klassieke gerechten in “Nieuwe klassiekers”, slimme recepten voor doordeweeks (“The new easy”). Eigenlijk heb je voor al haar boeken en tijdschriften een aparte boekenkast nodig. Ze heeft wereldwijd meer dan 6 miljoen boeken verkocht en dat zegt toch wel iets. Wat Mary Berry is voor Engeland is Donna Hay voor Australië. Beiden bekend van de televisie en hun boeken en een inspiratiebron voor heel veel mensen waaronder ik dus ook.

Koffiecake met bruine suiker

Ingrediënten:
175 gram bruine basterd
5 gram kaneel
375 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
330 gram fijne suiker
4 eieren
275 ml melk
250 gram boter, gesmolten
2 theelepels vanille extract
2 sticks oploskoffie (ik heb mocca gebruikt)
60 gram boter, gesmolten (extra)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160° C.
Doe de bruine suiker en kaneel in een schaaltje en roer goed door elkaar.
In een grote schaal meng je de meel, suiker, eieren, melk, 250 gram  gesmolten boter en vanille tot het goed gemengd is.
Doe de helft in een licht ingevette en van bakpapier voorziene metalen ovenschaal van 20×30 cm.
Strooi de koffie en de helft van de basterd/kaneel er over en schenk dan het overgebleven deeg in de vorm, maak glad met de achterkant van een grote lepel.
Daar strooi je het restant van de suiker over en als laatste schenk je er de 60 gram gesmolten boter over.
Nu kan de vorm de oven in, baktijd is 50-55 minuten, test met een sateprikker of de cake gaar is. Prik met de sateprikker in de cake, komt deze er droog uit dan is de cake gaar.

 

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

2 Reacties

  • Reageer
    Edwin
    donderdag, 26 januari 2017 at 4:27 pm

    Vraag: hoeveel is 2 sticks oploskoffie? Te vervangen door verse espresso?
    Bedankt voor je leuke recept

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 26 januari 2017 at 6:06 pm

      Twee sticks is 7 gram. Ik zou geen espresso gebruiken, door meer vocht toe te voegen wordt je cake te nat.

    Reageer

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.