0 In Koek en Koekjes

Linzer sablés voor Valentijn – hartvormige, dubbele koekjes met jamvulling

Linzer SablésVeertien februari is de dag waarop je uitdrukkelijk mag laten blijken dat je van iemand houdt, dat je iemand leuk vindt, of gewoon blij bent met een vriendschap. Winkeliers zijn heel blij met al die liefdesbetuigingen in de vorm van kaarten, (extra dure) bloemen, taarten en dergelijke. De verkoop maakt na een meestal rustige januari voor veel bedrijven weer wat goed. Restaurants komen met speciale menu’s en ook Bakeholics heeft een ‘hartjes’ recept, namelijk overheerlijke Linzer sablés.

Het was weer tijd voor een koekjesrecept en deze passen mooi bij Valentijn, niet alleen vanwege de vorm, maar ook door het gebruik van rode jam. In dit geval gezeefde bramenjam, met bramen uit onze tuin. Als je de voorkeur geeft aan een andere jam gebruik die dan vooral, abrikozenjam kan bijvoorbeeld ook, maar voor deze Valentijn versie heeft rood natuurlijk wel de voorkeur.
Linzer sablés zijn van oorsprong uit Oostenrijk waar in 1653 een recept voor Linzer taart werd geschreven. Later, rond 1850, werd het recept naar Amerika meegenomen en een bakker daar maakte er in plaats van taarten een koekjesversie van.

Het recept is deze keer uit een wel heel dik boek, namelijk ‘Baking, from my home to yours’ van Dorie Greenspan. Jaren geleden deed noskos – een van de andere Bakeholics – iedere week mee met ‘Tuesdays with Dorie’. Op volgorde van aanmelding mocht je als het jouw beurt was een recept uit bovengenoemd boek kiezen. Iedereen die deelnam maakte jouw recept, deed verslag van het resultaat en lieten weten wat ze ervan vonden. Hij was de eerste man die mee ging bakken en heeft dat lang volgehouden, maar op een bepaald moment werden al die Amerikaanse taarten toch veel te zoet en is hij ermee gestopt. Zijn keuze was destijds deze Linzer sablés en iedereen riep er over dat ze zo lekker waren.

Om te kijken of dat echt zo is ben ik aan de slag gegaan en ik moet bekennen, dat ik ze zelf ook erg smakelijk vind. Je kunt ze op kamertemperatuur zo’n dag of drie goedhouden. Invriezen kan ook, maar als je dat doet strooi er dan geen poedersuiker over. Ik haalde 22 hartjes uit dit recept.

Linzer sablés voor Valentijn

Ingrediënten:
150 g amandelmeel
200 g bloem
4 g kaneel
1 g zout
snufje kruidnagel
1 groot ei
2 tl water
113 g ongezouten boter
100 g suiker
5 el gezeefde bramen/frambozen of abrikozenjam plus 1 tl water
Poedersuiker

Bereiding:
Roer in een kom de amandelmeel, bloem, kaneel, zout en kruidnagel door elkaar.
Gebruik een vork om in een kommetje het ei en water los te kloppen
Mix de boter en suiker met een mixer op medium snelheid voor ongeveer 3 minuten, voeg het eimengsel toe en mix nog een minuut.
Zet de mixer nu in de laagste stand en voeg de droge ingrediënten toe. Als het deeg wordt samengevoegd en je ziet, dat er nog wat droge kruimels op de bodem liggen stop dan met mixen en gebruik een rubberen spatel of je handen om er een geheel van te maken.

Verdeel het deeg in tweeën. Leg een deel tussen 2 grote stukken bakpapier of plastic folie en druk het deeg met je handen in een schijf. Neem dan een deegroller en rol het deeg uit tot een dikte van 6 mm. Zorg tijdens het uitrollen, dat het papier niet in het deeg gaat vastplakken. Laat het eerste deeg tussen het bakpapier en doe nu het zelfde met het tweede deeg. Als beide zijn uitgerold leg ze dan in het papier op een bakplaat en zet ze 2 uur in de koelkast of 45 minuten in de vriezer.

Verwarm na deze tijd de oven voor op 190°C.
Leg bakpapier op een bakplaat en neem het eerste deeg uit de koelkast. Haal het bovenste papier van het deeg en maak de koekjes met behulp van een uitsteekvorm. Mocht je dubbele koekjes met jam ertussen willen maken steek dan uit de tweede lading een rondje. Ik heb daar een appelboortje voor gebruikt.
Nu leg je de hartjes met een beetje ruimte tussen de koekjes (ze lopen niet uit) op de bakplaat en zet ze zo’n 11 minuten in de oven.
Terwijl deze koekjes bakken haal je de tweede helft uit de koelkast en steek er koekjes uit. Mocht je deegresten hebben doe die dan weer tussen het bakpapier, maak er een schijf van, rol uit tot 6 mm en zet terug in de koelkast. Tegen de tijd dat de tweede lading klaar is kun je weer koekjes uitsteken en bakken.

Na het bakken laat je ze op een rek afkoelen. Als dat gebeurd is en je wilt dubbele hartjes zet dan een pannetje met de jam en 1 theelepel water op het gas en breng het op laag vuur aan de kook. Laat een beetje afkoelen en leg dan op de hele Linzer sablés een half theelepeltje jam. Druk dan het tweede koekje erop en strooi er wat poedersuiker over.

 

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.