0 In Gebak/ Koek en Koekjes

Abraham, de traditionele 50ste verjaardagstraktatie

AbrahamMijn buurman werd vijftig en ik vond het leuk om hem te verrassen met een zelfgemaakte Abraham.
Abraham zien zeggen we als iemand vijftig jaar wordt. Zo’n kroonjaar is natuurlijk extra bijzonder. De jarige wordt dan ook speciaal in het zonnetje gezet, soms met spandoeken en of grote opblaaspop. Maar zeg nou eerlijk wat is er mooier dan een zelfgemaakte Abraham te krijgen.

In principe is een Abraham of Sara niks anders dan een grote gevulde speculaastaart. Voor deze pop heb ik het recept voor gevulde speculaas gebruikt en alle hoeveelheden verdubbeld.

Abraham

Ingrediënten:
320 gram lichtbruine basterdsuiker
280 gram zachte roomboter (ongezouten)
40 gram water
6 gram zout
550 gram bloem (Zeeuwse bloem als je het kunt vinden.)
32-34 gram speculaaskruiden (Ik gebruik Verstegen Koek- en Speculaaskruiden.)
10 gram bakpoeder
600 gram amandelspijs
2 eieren, losgeklopt
garneeramandelen

Bereiding:
Meng alle ingrediënten, bij voorkeur een dag van te voren zodat de smaken goed door het deeg trekken, en leg het deeg in de koeling.

Maak een tekening van een Abraham en trek dit over op bakpapier en knip de pop en onderdelen uit.

AbrahamRol de helft van het deeg uit , tussen twee stukken huishoudfolie, tot een dikte van 4mm. Leg daarop de uitgeknipte pop en snijdt het geheel voorzichtig uit.

AbrahamSnijd van de restanten dunne stroken en vorm hiermee een rand aan de buitenkant en een strook in het midden voor stevigheid, Voor een mooie hoogte gebruik ik twee lagen van 4 mm.

AbrahamMeng twee pakjes amandelspijs met twee eieren en vul de pop.
AbrahamRol nu de andere helft uit, net als de eerste, en snijd met behulp van het sjabloon de bovenkant uit. Leg dit bovenop de gevulde onderkant. Rol het restant dun uit en haal hier de baard, handen, voeten en wat al niet meer kan bedenken uit. Versier hiermee de pop samen met wat amandelen.

Bestrijk de bovenkant met een geklutst ei. Verwarm de oven voor op 160C. Wacht twintig minuten en strijk de pop nogmaals in met het geklutste ei. Nu mag de pop 40 minuten in het midden van de oven.

AbrahamEn na veertig minuten is dit het resultaat.
Abraham

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.