Boterbiesjes schijnen de meest thuisgebakken koekjes te zijn. Het is een simpel recept, maar dat maakt ze niet minder lekker. Integendeel, in korte tijd maak je gewoon een heel lekker roomboterkoekje, dus mocht je tijd hebben ga dan aan de slag. Je hebt er behalve de onderstaande ingrediënten ook uitsteekvormpjes voor nodig. Als je alleen de hartjes gebruikt krijg je boterbiesjes, gebruik je de andere vormpjes dan krijg je allerhande.
Zoals veel van mijn recepten komt ook dit recept uit het ‘Koekje” boek van Holtkamp & Raat. Ik grijp zo vaak op dit boek terug omdat er nou eenmaal heerlijke dingen instaan. Het leuke is, dat wij hier ook het Banketbakkers Vakboek voor het gemengd bedrijf door H. Menkveld hebben. Wij hebben de zesde druk uit januari 1955, maar de eerste druk is van september 1942. De schrijver geeft in het voorwoord bij de eerste druk aan, dat ingevolge de Vestigingswet Kleinbedrijf 1937 er voor de combinatie van brood- en banketbakkersbedrijf naast die voor de vakbekwaamheid voor de broodbakkerij, ook eisen van vakbekwaamheid voor de banketbakkerij gelden. Er ontstond behoefte aan een leerboek voor de banketbakkerij en hij heeft in dit boek getracht om die eisen voor wat betreft theorie, warenkennis en praktijk zo volledig en duidelijk mogelijk te behandelen. Niet alleen voor hen die studeren en zich bekwamen voor het examen van vakbekwaamheid voor de banketbakkerij van het gemengd bedrijf, doch ook voor niet-studerende bakkers kan dit vakboek van nut zijn. En hoe kan het eigenlijk anders, maar in dit boek staan ook deze koekjes, alleen dan in een groter recept voor een paar kilo koekjes vandaar dat ik toch maar gekozen heb voor het recept van Holtkamp.
Boterbiesjes
Ingrediënten:
140 gram zachte boter
90 gram witte basterdsuiker
15 gram vanillesuiker
2 gram zout
90 gram patentbloem, gezeefd
90 gram Zeeuwse bloem, gezeefd
Bereiding:
Meng de boter samen met de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout.
Kneed de beide soorten bloem erdoor.
Verpak het deeg in placticfolie en laat het een uurtje in de koelkast rusten.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 0,5 cm dik.
Steek met een hartjesvorm koekjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
De koekjes kunnen nu in een voorverwarmde oven van 170 graden Celsius.
Bak ze in ongeveer 15 minuten tot ze goudgeel zijn.
Laat ze afkoelen en doe ze daarna in een trommel.
Ze smaken zalig bij een goed glas thee of een lekkere kop koffie.
Geen Reacties