Ik had eerlijk gezegd nog nooit van botergaletten gehoord en dat is toch heel jammer want dit zijn zeer smakelijke koekjes. Dit recept en nog een aantal andere kreeg ik van mede-bakster Mijke omdat we het beiden leuk vinden recepten uit te wisselen en omdat ik zo kon kijken of het voor mij de moeite was om het bakboek zelf aan te schaffen.
Soms koop je een boek en dan blijkt achteraf, dat je er hooguit een of twee dingen uit maakt en het boek de rest van de tijd alleen als opvulling van je boekenkast fungeert. Zonde van het geld vind ik.
Dit recept komt uit Home Baked van Yvette van Boven (een boek dat ik zeker ga aanschaffen omdat ik nu toch al meer van haar recepten heb gemaakt en daar tevreden over ben) en vergt ongeveer 25 minuten aan voorbereiding en 15 minuten baktijd. Het resultaat waren 24 heerlijke koekjes die hier zo waren verdwenen. Dat is maar goed ook, want oude koekjes zijn niet lekker en ik heb nog een aardige voorraad recepten voor andere, hopelijk net zulke lekkere dingen.
Botergaletten, frisse citroenkoekjes
Ingrediënten:
225 gram boter op kamertemperatuur
150 gram poedersuiker
200 gram bloem
50 gram maizena
1 snufje zeezout
rasp van 1 citroen
1 theelepel vanille extract
Bereiding:
Klop de boter en poedersuiker tot ze romig en licht zijn.
Zeef de bloem, maizena en het zout en roer er de citroenrasp door.
Schep het bloemmengsel door het botermengsel en kneed kort met schone handen, vorm er een bal van, verpak in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C.
Volgens het recept moet je nu het deeg uitrollen op een met bloem bestoven aanrecht en er koekjes uitsteken met een uitsteekvorm van 7 cm. Bij mij lukte dat echt niet, het deeg was zelfs na een langere tijd in de koelkast veel te zacht.
De enige oplossing voor mij was om 24 balletjes deeg te maken, een bakplaat te nemen met daarop bakpapier, het uitsteekvormpje daarop te leggen, deegballetje erin en plat te drukken in de vorm. Dat werkte prima.
Doe niet meer dan 6 koekjes op een plaat want ze lopen erg uit.
Bak ze 15 minuten of tot ze goudbruin zijn, laat ze even afkoelen en leg ze daarna op een rooster om volledig af te koelen.
Mochten je huisgenoten ze niet onder je handen vandaan opeten doe ze dan in een trommel, hopelijk geniet je er dan net als wij een paar dagen van.
2 Reacties
Petra
dinsdag, 4 oktober 2016 at 8:46 pmVolgens mij staat er niet bij op hoeveel graden je de koekjes bakt. Kun je dat misschien aangeven?
Hettonzo
donderdag, 13 oktober 2016 at 4:57 pmWe hebben het aangepast. Dankjewel voor het melden.