1 In Koek en Koekjes

Bramenjam kruimelkoek, snel, makkelijk en lekker

Bramenjam kruimelkoekToen ik de nieuwe oogst bramenjam in de kast ging opbergen kwam ik achterin, helemaal verscholen nog twee potten van vorig jaar tegen. Nou blijven die wel goed hoor, maar het leek me leuk om er deze bramenjam kruimelkoek mee te maken. Te meer omdat ik dit jaar bijna 5 kilo bramen van de struik in de tuin heb geplukt en dat is meer jam dan we hier op kunnen.

Dit recept kwam ik tegen op Pinterest en het komt van het blog Graceful Little Honey Bee. Nou zijn Amerikanen dol op heel zoet gebak. Door die grote hoeveelheid suiker vinden wij die baksels hier vaak niet echt lekker. Omdat ik redelijk wat ervaring heb met Amerikaanse recepten heb ik de suiker maar meteen iets aangepast.

Wat de naam betreft, een koek als deze wordt in het Engels een bar genoemd, maar om dat nou te vertalen naar reep. Dus na lang nadenken en overleg kwamen we op koek en dan een kruimelkoek vanwege de kruimellaag op de bovenkant.

En die bramenjam, ja daar kun je natuurlijk gewoon je eigen draai aan geven, aardbeienjam lijkt me bijvoorbeeld ook heerlijk.

Bramenjam kruimelkoek

Ingrediënten:
175 gram havermout
150 gram patentbloem
125 gram suiker
¼ theelepel zout
185 gram roomboter op kamertemperatuur
160 gram bramenjam

Extra: 
bakblik van 20×20 cm
bakpapier

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng in een schaal de havermout, patentbloem, suiker en het zout.
Werk de boter in het mengsel tot het kruimelig wordt. Ik heb het met mijn handen gedaan maar het kan ook prima met een vork, of met de mixer.
Doe bakpapier in het bakblik en smeer dit licht in met boter.
Leg de helft van de kruimels in het bakblik en druk dit goed aan.
Smeer de jam gelijkmatig uit over de bodem.
Strooi de rest van de kruimels over de jam en druk heel zachtjes aan.
Bak de bramenjam kruimelkoek in 35 minuten gaar.

Wat voor jam lijkt jou lekker in dit recept?

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

1 Reactie

  • Reageer
    nella
    zondag, 10 december 2017 at 1:14 pm

    Ha, wat een lekkere recepten. Ik bak graag pure dingen. Ik heb volkorenmeel en palmsuiker gebruikt. Had nog bramenjam in de vriezer. Komt goed uit. Ik bak zoveel, dat ik het weg geef in de buurt en op mijn werk. Zag net het recept van dw kaaskoekjes. Kan niet wachten…

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.