Chocolade bourbon pecan pie, een mond vol voor een zoete, machtige pie uit de zogenaamde sterrenbeelden pie serie. Voor elk sterrenbeeld is er een en wij maken met een aantal vrienden maandelijks een recept. Deze maand had ik de taak op me genomen om de pie voor het sterrenbeeld ‘Stier’ te bakken zijnde de pecan pie. In Amerika heb ik er veel pies gegeten en die met pecan vind ik eigenlijk veel te zoet, maar met een beetje ongezoete slagroom erop viel deze heel erg in de smaak. De vulling heb ik van Delish.com en de pie uit ‘Baking, from my home to yours‘ van Dorie Greenspan, een fantastisch bakboek barstens vol Amerikaanse klassiekers.
Eén ingrediënt is niet zo heel gangbaar hier en dat is Crisco. Crisco is een merk “shortening” in de VS wordt dit heel veel gebruikt in taartbodems en gebak om een heel kruimelig resultaat te krijgen. Crisco vind je bij de toko, in taartwinkels en bij de groothandel.
Ik heb om het deeg te mengen een keukenmachine gebruikt, heb je die nou niet dan kun je ook met twee messen de boter en Crisco door de bloem snijden.
Chocolade bourbon pecan pie
Ingrediënten:
Voor de pie:
200 gram bloem
2 eetlepels suiker
2 gram zout
140 gram ijskoude of bevroren boter gesneden ter grootte van een eetlepel
2,5 eetlepels ijskoude Crisco (of ongezouten roomboter)
ijskoud water, ongeveer 4 eetlepels
Voor de vulling:
2 eieren, large
113 gram boter
50 gram suiker
180 gr licht bruine basterd
1 eetlepel bloem
1 eetlepel melk
1 eetlepel bourbon (of Jack Daniels)
1 theelepel vanille extract
115 gr. pure chocola, in stukjes
200 gr pecans, in stukjes
Bereiding:
Maak eerst het deeg voor de chocolade bourbon pecan pie. Na de bereiding moet het namelijk zeker een uur de koelkast in.
Doe de bloem, suiker en zout in een keukenmachine en pulseer een paar keer om de ingrediënten samen te voegen.
Voeg de boter en Crisco toe en pulseer, niet te vaak, maar slechts om ze samen te voegen bij de droge ingrediënten. Maak het niet te fijn, het moeten stukjes ter grootte van erwten zijn, niet kleiner.
Pulse nu 3 à 4 lepels ijskoud water toe, 1 lepel per pulseer. Daarna pulseer je een paar keer achter elkaar om het water in het deeg te krijgen. Is het na een 12-tal pulses nog geen gelijkmatig vochtig deeg voeg dan nog wat water bij. Als er nog grote stukken boter te zien zijn is dat prima.
Haal nu het deeg uit de keukenmachine, maak er een ronde plak van, doe het in plastic folie en leg het voor zeker een uur in de koelkast.
Beboter een pie vorm van 22 cm.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, draai het deeg regelmatig om en zorg, dat het je genoeg bloem op het werkblad houdt.
Het deeg moet groter uitgerold worden dan de vorm.
Doe het deeg nu over in de vorm en druk goed aan. Snij het overhangende deeg netjes af.
In de tijd, dat ik de vulling maakte heb ik de vorm teruggezet in de koelkast om de pie wat op te laten stijven.
Voor het maken van de vulling ga je als volgt te werk.
Doe de boter in een pannetje, laat het zachtjes op een laag vuur bruin worden. Als dat gebeurd is schenk de boter dan over in een schaaltje, dat voorkomt dat de boter verder doorwarmt en verbrandt. Laat afkoelen.
Klop in een grote schaal de eieren tot ze schuimig zijn.
Roer er de gebruinde boter en de beide suikers door heen tot alles goed gemengd is.
Dan roer je de bloem, melk, bourbon en de vanille er door.
Voeg de pecans en de chocolade toe en roer tot alles goed door elkaar is.
Schenk het mengsel in de pie.
Bak het geheel de eerste 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius en verlaag daarna de temperatuur naar 165 graden. Baktijd is dan nog 40-50 minuten.
Laat de chocolade bourbon pecan pie volledig afkoelen alvorens je hem gaat aansnijden.
Geen Reacties