Chocolate chip cookies met walnoten herinneren me altijd aan mijn vakanties in Amerika waar je in veel hotels bij de receptie een schaal vers gebakken koekjes vindt. Zo iets geeft gelijk het idee, dat je thuis bent. Na het inchecken neem je er een paar mee naar de kamer waar je altijd koffie of thee kunt zetten en dan kun je onder het genot van deze cookies lekker bijkomen van een lange rit of een dagje shoppen.
Om deze herinnering een beetje terug te brengen werd het tijd om zelf deze cookies te bakken en daarvoor heb ik een recept gebruikt van Dorie Greenspan uit ‘Baking, from my home to yours‘. Dorie heeft dit boek in 2006 geschreven en er staan veel, vooral Amerikaanse bakrecepten in. Sommige van haar taarten zijn eigenlijk te zoet voor de Nederlandse smaak, maar het is leuk om soms iets anders te proberen dan onze standaard gebakjes en koekjes. Dit recept is voor ongeveer 45 koekjes.
Chocolate chip cookies met walnoten
Ingredienten:
400 gram bloem
5 gram zout
5 gram baking soda
250 gram boter
200 gram suiker
150 gram lichtbruine basterdsuiker
2 theelepels vanille extract
2 grote eieren
340 gram pure chocolade, in stukjes gehakt of kant-en-klare chocolate chips
75 gram gehakte walnoten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Leg bakpapier op twee bakblikken.
Roer de bloem, het zout en de baking soda door elkaar.
Mix de boter op een medium snelheid voor ongeveer 1 minuut tot de boter smeuïg is en voeg dan beide suikers toe. Klop voor ongeveer 2 minuten tot de suikers goed zijn opgenomen in de boter.
Klop de vanille erdoor en vervolgens een voor een de eieren. Mix elk ei plusminus 1 minuut.
Voeg nu in 3x de bloem door het botermengsel met de mixer op de laagste stand tot alles goed door elkaar is geklopt.
Nu kunnen de chocolate chips en de walnoten worden toegevoegd.
Per bakblik heb ik 6 hoopjes deeg gedaan. Weeg de eerste af (ongeveer 30 gram) zodat je weet hoe groot de hoopjes deeg moeten worden, want doe je ze groter dan krijg je het Amerikaanse formaat (ongeveer zo groot als een gevulde koek). De cookies lopen uit dus daar moet je rekenen mee houden. Ongeveer 5 cm tussen elk hoopje deeg zorgt ervoor, dat je cookies niet tegen elkaar aan bakken.
Bak de cookies 12-15 minuten en draai het bakblik op de helft van de baktijd om.
Als de randen bruin zijn is het cookie klaar, zelfs als het midden nog een beetje zacht is.
Haal het bakblik uit de oven en laat de cookies enige tijd rusten, daarna kunnen ze volledig afkoelen op een rek.
Het recept is best groot en je bakt daardoor heel veel cookies. Voor ons was het teveel en daarom heb ik een gedeelte ingevroren. Mijn vriezer heeft een aparte lade waar normaal gesproken de ijsblokvormen in staan. Nu heb ik die verwijderd en op bakpapier hoopjes deeg gelegd, die enige uren laten bevriezen en vervolgens in een diepvrieszak gedaan. Als de cookies die ik vandaag gebakken heb op zijn en we hebben weer trek dan kunnen de bevroren cookies zonder deze te laten ontdooien worden gebakken. De baktijd is een minuut of 2 langer dan de voorgeschreven baktijd. Dorie raadt in haar boek aan om zelf chocolade in stukjes te hakken in plaats van kant-en-klare chips te gebruiken. Voor dit recept heb ik dat gedaan, maar volgende keer ga ik toch de chips proberen. Gewoon om te kijken of het eindresultaat dan anders is. En in plaats van chocolate chip cookies met walnoten is het ook lekker om pecannoten te gebruiken.
1 Reactie
Ceriel
dinsdag, 8 maart 2016 at 9:48 pmNomnomnom, wat een lekkere cookies!