Loop in de VS een winkelcentrum in en de kans is groot dat je op een gegeven moment de geur van versgebakken kaneelbroodjes ruikt. In iedere zichzelf respecterend winkelcentrum zit wel een Cinnabon waar ze deze broodjes verkopen, in het Engels heten ze cinnamon rolls.
Die van Cinnabon zijn groot, het is gewoon een hele maaltijd, misschien zelfs meer. Deze zijn iets kleiner maar als je naar de ingrediënten kijkt zie je wel dat dit geen dieetvoedsel is. Nee, dit is puur comfort food, soms doet de lijn er even niet toe en heb je behoefte aan iets waar het hele huis lekker van ruikt en waar je met een lekkere kop koffie van kunt genieten, dit is zoiets.
Ik gebruik voor het kneden van het deeg mijn broodbakmachine. Heel veel mensen hebben zo’n ding en bakken er nooit brood in maar ze zijn reuze handig voor dit soort klusjes.
Heb je nou geen broodbakmachine dan kun je de mixer met kneedhaken gebruiken of het deeg gewoon met de hand kneden. Gewoon goed kneden totdat je een soepel deeg hebt, dat kan zomaar 15 minuten duren trouwens.
Warm zijn deze cinnamon rolls het lekkerst. Bewaar de cinnamon rolls die je over hebt afgedekt met plasticfolie in de koelkast en warm ze 30 seconden op in de magnetron als je ze op wilt eten. Als ontbijt zijn ze ook erg lekker!
Cinnamon Rolls (12 stuks)
Ingrediënten:
Deeg:
580 gram bloem
zakje gist – 7 gram
250 gram melk, zo’n 40°C
100 gram suiker
75 gram boter, zacht
1 theelepel zout (6,5 gram)
2 eieren maat L
Vulling:
200 gram donker bruine basterdsuiker
3 theelepels kaneel (15 gram)
75 gram boter, zacht
Glazuur:
200 gram poedersuiker
60 gram roomkaas
85 gram boter, zacht
0,5 theelepel vanille-extract
2 snufjes zout
Extra:
bakblik (ongeveer 20×30 cm), ingevet
Bereiding:
Doe de melk in de broodbakmachine, doe daar de bloem op. Strooi het zout en de gist op de bloem, zorg dat deze elkaar niet raken, van zout gaat de gist dood. Voeg de rest van de deeg ingrediënten toe. Start het deegprogramma van de broodbakmachine.
heb je geen broodbakmachine dan doe je gewoon alles bij elkaar, weer zout en gist zo lang mogelijk van elkaar weghouden, en kneed je het net zolang tot het soepel is.
Zet de broodbakmachine uit als deze klaar is met kneden en laat het deeg afgedekt een uur rijzen.
(Kneed je met een mixer of met de hand doe dan het deeg als het soepel is in een licht ingevette kom en dek af met ingevet plasticfolie en laat een uur rijzen of totdat het ongeveer verdubbeld is.)
Meng ondertussen de ingrediënten van de vulling goed door elkaar.
Rol op een bebloemde aanrecht het deeg uit tot een lap van 40 x 30 cm.
Verdeel de vulling over de deeglap en rol deze in de lengte op.
Verdeel de rol in 12 gelijke stukken. Je kunt dit met een mes doen maar met een stukje flosdraad (zonder smaakje) gaat het makkelijker.
Leg de 12 rondjes op de snijkant in het bakblik, dek weer af met ingevet plasticfolie en laat zo nog een half uur rijzen.
Verwarm tijdens de tweede rijs de oven voor op 175°C.
Bak de cinnamon rolls 20 minuten of totdat ze goudbruin zijn. De baktijd wil nog weleens variëren.
Maak terwijl ze in de oven staan de icing door alle ingrediënten goed met een mixer door elkaar te mengen.
Smeer de icing over de cinnamon rolls zodra ze uit de oven komen.
Geen Reacties