Het is weer het seizoen voor appeltaart en deze keer een Franse appeltaart uit de Bakbijbel van Mary Berry. Hier thuis is appeltaart sinds jaar en dag de meest gebakken taart waarvoor we vroeger altijd het recept van mijn oma gebruikten. Tegenwoordig bak ik echter volgens het recept van Holtkamp, maar nu viel mijn oog op dit recept en omdat de foto er zo smakelijk uitzag heb ik een poging gewaagd en dat ging me best af. In het recept van Mary worden 2 soorten appels gebruikt namelijk kook-en eetappels.
De in de onderstaande ingrediëntenlijst genoemde soorten (met uitzondering van de goudreinet) zijn beide. Ik geef zelf de voorkeur aan goudreinetten, maar neem vooral een appel die jij het lekkerst vindt.
Franse appeltaart
Ingrediënten:
Voor de bodem:
175 gram bloem
75 gram in blokjes gesneden koude
boter
1 grote eierdooier
water indien nodig
Voor de vulling:
900 gram appels (Goudreinetten, Granny Smith, Pink Lady, James Grieve)
50 gram boter
2 eetlepels water
4 eetlepels abrikozenjam
50 gram fijne suiker
cirroenrasp van een halve citroen
225 gram appels voor op de taart
1-2 eetlepels citroensap
1 theelepel fijne suiker om over de taart te strooien
Voor het glazuur:
4 eetlepels abrikozenjam
Bereiding:
Doe de bloem in een grote kom, voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot het op broodkruimels lijkt.
Voeg de eierdooier toe en roer het door de bloem met een mes tot het deeg vormt, voeg eventueel een beetje water toe. Kneed het heel licht, doe het in plasticfolie en leg het een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Maak nu de appelvulling door de 900 gram appels te schillen, in vieren te snijden, het klokhuis te verwijderen en in stukken te snijden.
Smelt de boter in een grote pan en voeg de appels en water toe.
Doe de deksel op de pan en kook de appels op laag vuur voor 10-15 minuten tot ze zacht zijn.
De appels moeten nu gezeefd worden boven een schone pan en daarna voeg je de jam, suiker en citroenrasp toe. Kook op hoog vuur onder constant roeren voor 10-15 minuten tot al de vloeistof is opgelost en de appelmoes dik is.
Neem van het vuur en laat afkoelen.
Rol het deeg dun uit op een licht bebloemd werkblad voor een diep bakblik van 20 cm met losse bodem. Bedek het deeg met bakpapier, doe er bakbonen in en bak 10-15 minuten blind. Verwijder papier en bonen en zet nog 5 minuten terug tot de bodem drooggebakken is, haal uit de oven maar zet de oven niet uit.
Lepel de afgekoelde appelmoes op het deeg.
Schil, snij in vieren, verwijder het klokhuis en snij in dunne plakken de 225 gram appels. Leg ze dakpansgewijs op de appelmoes, smeer citroensap over de appels en strooi de suiker erover.
Zet de taart voor 25 minuten terug in de oven tot de taartbodem en appels lichtbruin zijn.
Zeef de abrikozenjam boven een kleine pan, verwarm en smeer over de appels en het deeg. Serveer je Franse appeltaart warm of koud.
1 Reactie
Frouwktje12
zaterdag, 6 augustus 2022 at 8:30 amDe appeltaart was bijna gelukt, maar ik heb ‘m toch te kort gebakken helaas, verder erg lekker