0 In Taart

Fruit-custardtaart met een zoet korstdeeg

fruit-custardtaartVoor deze fruit-custardtaart heb je het recept ‘zoet korstdeeg’ nodig, dat ik eerder op Bakeholics heb geplaatst. Dit deeg is licht knapperig en geeft een goed contrast met de romige vulling. Het deeg wordt voorgebakken, daarna gevuld met custard, afgewerkt met fruit en vervolgens afgebakken. Je kan bosbessen, frambozen, pruimen, peren of abrikozen gebruiken al naar gelang het seizoen en wat je zelf lekker vindt.

Dit recept komt uit ‘De kunst van het bakken‘ van Jeffrey Alford en Naomi Duguid die dit prachtige boek hebben samengesteld. Er staan zoete en hartige taarten, broden en cakes en koekjes uit de hele wereld in beschreven en bovendien staan er prachtige foto’s in. Of ik me ooit aan de broden ga wagen weet ik niet, maar ik ben zeker van plan om een groot deel van de rest uit te proberen.

Fruit-custardtaart met zoet korstdeeg

Ingrediënten:
zoet korstdeeg (zie eerdere blogpost)
2 eieren, L
225 ml slagroom
50 gram vanillesuiker
snufje zout
ongeveer 30 gram gemalen gepelde amandelen
250 gram bosbessen of frambozen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad of tussen twee vellen bakpapier tot een cirkel van ongeveer een halve cm. dik. Bekleed een springvorm van 23 of 25 cm. met bakpapier. Leg het deeg in de vorm en druk het zachtjes aan op de bodem en de randen. Rol met de deegroller over de bovenkant van de vorm zodat het overhangende deeg er af valt. Dit deeg zou je kunnen gebruiken om kleine taart- of muffinvormpjes mee te bekleden.
Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Bedek het deeg met bakpapier en strooi daarop een laag gedroogde bonen. Zet het nu 15 tot 18 minuten in de oven (voor eventuele kleine taartjes 10 minuten) tot de randen van het deeg licht beginnen te kleuren.

Haal de vorm uit de oven en verwijder bonen en bakpapier. Laat 20 minuten afkoelen.
Meng in die tijd room, eieren, suiker, zout en amandelen in een kom. Giet het mengsel in de vorm zodat deze voor ongeveer driekwart js gevuld en voeg nu de bessen of frambozen toe.
Bak de taart 20 minuten op de aangegeven 190 graden. Haal als je kleine taartjes hebt gemaakt die nu uit de oven en verlaag de stand naar 175 graden. Bak de taart nog 5 tot 10 minuten. De custard moet aan de randen enigszins stevig zijn, maar nog lobbig in het midden en de korst moet bruingekleurd zijn.
Zet de taart op een rooster en laat minstens een uur afkoelen. Zowel op kamertemperatuur of als je dat lekker vindt gekoeld is deze taart heerlijk.

Mocht je liever ontpitte pruimen die in thee of rum zijn geweekt, verse gehalveerde peren of licht gepocheerde abrikozen willen als vulling in je fruit-custardtaart dan moet je dat zeker een keer proberen.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.