3 In Basisrecepten

Gele Room ook wel banketbakkers room genoemd

Gele RoomGele room ook wel banketbakkersroom, is een dikke custard die in een aantal baksels gebruikt wordt. Ik gebruik het recept van Holtkamp voor mijn gele room. Wat anders is aan dit recept is het gebruik van custardpoeder. Bij meer traditionele recepten wordt bloem gebruikt, maar de custardpoeder geeft de room een mooie binding en kleur en deze komt qua smaak erg dicht in de buurt bij de gele room die op de tompoucen zit van Holtkamp in Maassluis, en als iets zo lekker is waarom zou je het dan niet proberen na te maken?


Het originele recept is de dubbele hoeveelheid van dit, ik heb het gehalveerd omdat dat voor mijn gebruik eigenlijk altijd teveel is.

Gele Room

Ingrediënten:
225 gram melk
25 gram suiker
¼ vanillestokje

25 gram melk
25 gram suiker
23 gram custardpoeder
1 eidooier
snuf zout

Beschrijving:
Schraap de merg uit het vanillestokje en doe het merg en stokje in een pannetje. Doe hier de 225 gram melk en  25 gram suiker bij en breng aan de kook.
geleroom1Roer ondertussen de overige ingrediënten tot een glad papje.
geleroom2Verwijder als de melk kookt het vanillestokje.
Doe een beetje hete melk (ongeveer een kwart) bij het papje en meteen goed door.
Gooi het mengsel terug bij de hete melk in de pan en breng aan de kook, blijf roeren.
geleroom3Op een bepaald moment lijkt het helemaal mis te gaan en komen er klonten in, niets aan de hand, dat hoort, gewoon rustig doorroeren tot het hele papje dikker is.
geleroom4Laat dit geheel 2 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur onder constant geroer.
Doe het in een schaaltje en dek af met plasticfolie op de room, zo krijg je geen vel.
gele roomLaat afkoelen en zet in de koelkast. Voor gebruik even losroeren.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

3 Reacties

  • Reageer
    Rob
    vrijdag, 14 april 2017 at 10:49 am

    De ingrediënten bij dit recept kloppen niet. 2 keer melk en 2 keer suiker

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 7 juni 2017 at 10:50 pm

      Dat is om het makkelijk te maken, anders moet je van je melk en suiker weer een deel afwegen.

  • Reageer
    DJ
    woensdag, 27 september 2017 at 9:10 am

    Bedankt voor het delen, vandaag meteen even boodschapjes doen en maken!
    (Btw: volgens mij missen de laatste twee foto’s)

  • Reageer

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.