Koekje‘ uitgegeven door uitgeverij De Kookboekhandel met daarin klassieke Nederlandse koekjes van Cees Holtkamp en nieuwe Nederlandse koekjes van Kees Raat.
Meneer Holtkamp is natuurlijk een begrip in de bakkerswereld en hij heeft in dit boek gekozen voor klassiekers en Kees Raat heeft koekjes niet als zijn specialiteit, maar staat bekend als een gepassioneerd chocolademan met durf om smaken te combineren. Met zijn vakkennis, de moed om ultieme smaakcombinaties te presenteren en zijn vernieuwende aanpak in bereidingswijzen heeft hij 50 nieuwe koekjes gebakken. Al zijn recepten in ogenschouw nemend gaat mijn voorkeur uit naar de klassieke koekjes, maar ik zal een van zijn recepten zeker nog een keer gaan proberen.
De tekst van ‘Koekje’ is overigens van Jonah Freud die door Holtkamp in contact is gekomen met de commissie Bakkerijhistorie van het Nederlands bakkerijmuseum ‘het Warme Land’ in Hattem. In hun archief is over honderden koekjes informatie te vinden. Samen hebben zij 50 koekjes uitgezocht die een overzicht geven van de verschillende bereidingswijzen maar ook de plaatsen van herkomst.
Goudse Moppen
Ingrediënten:
125 gram witte basterdsuiker
200 gram zachte boter
1 eierdooier
10 gram geraspte citroenschil
2 gram zout
100 gram gezeefde Zeeuwse bloem
150 gram gezeefde patentbloem
kristalsuiker om te bestrooien
Bereiding:
Meng de basterdsuiker met de boter, eierdooier, de geraspte citroenschil en het zout.
Kneed de beide soorten gezeefde bloem erdoor en vorm er een bal van.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg met de handen uit op een met kristalsuiker bestrooid werkblad tot pillen van 3,5 cm.
Snij de pillen in plakjes van 1 cm dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden C.
Geen Reacties