Hazelnootschuim ijstaart een combinatie van twee recepten: Malted Vanilla Icecream en Hazelnootschuim volgens het boek ‘de Banketbakker‘ van Cees Holtkamp.
Hazelnootschuim IJstaart
Werkwijze:
Maak het Malted Vanilla Icecream mengsel volgens dit recept en laat het een nacht afkoelen in de koelkast. Bewaar het eiwit en gebruik dit voor het schuim.
Ingrediënten hazelnootschuim:
– 150 gram hazelnoten
– 4 eiwitten
– mespunt zout
– 220 gram fijne tafelsuiker
– 150 gram poedersuiker
Benodigdheden:
– bakblik
– cakeblik
– bakpapier
– vetvrije beslagkom
– mixer
– huishoudfolie
Werkwijze:
Teken met potlood op het bakpapier drie keer de omtrek van het cakeblik, 1 maal iets kleiner dan de bodem, 1 maal de grote van de bodem en 1 maal iets kleiner dan de bovenkant. leg het met de getekende onderkant naar beneden op het bakblik.
Bak de hazelnoten, in een pan of in de oven, tot ze een mooie goudgebrande kleur krijgen. Dit zorgt ervoor dat de hazelnootsmaak nog meer naar voren komt en de taart nog lekkerder wordt.
Maal de hazelnoten in de keuken machine tot een poeder, er zullen altijd wat grotere stukken tussen zitten maar dat is niet erg.
Klop nu het eiwit, met een mespunt zout, stijf.
voeg nu in delen de fijne tafelsuiker toe, meng alles goed met de mixer zodat de suiker goed oplost in het eiwit. Je kan het even proeven om te voelen of de suiker al goed is opgelost.
Je hebt nu een mooi glimmend schuim.
Voeg nu in delen het poedersuiker en de gemalen hazelnoten toe en vouw dit voorzichtig door het schuim.
Verwarm de oven voor op 120 C.
Schep of spuit het hazelnootschuim mengsel op het bakpapier, probeer binnen de lijntjes te blijven.
Het schuim mag nu in de voorverwarmde oven voor 1 uur. Het schuim moet als het klaar makkelijk loslaten van het bakpapier. Laat het nu in de nog warme oven afkoelen zodat het schuim helemaal hard is van binnen.
De volgende morgen, bekleed het bakblik met huishoudfolie zodat de ijstaart later makkelijk lost.
Zet dit nu samen met het hazelnootschuim in de vriezer zodat het al goed koud is als later het ijs erop komt.
Draai het Malted Vanilla Icecream mengsel in de ijsmachine, tot een stevig doch smeerbaar ijs.
Als het ijs gedraaid is kan het maken van de ijstaart beginnen. Doe als eerste een laagje ijs in het cakeblik.
Druk nu voorzichtig de kleinste hazelnootschuimvorm in het ijs.
Nu weer wat ijs.
Druk nu voorzichtig het middelste stuk in het ijs, bedek het met ijs en druk het over gebleven stuk schuim erin.
Vouw het huishoudfolie er overheen en vries het in.
Vlak voordat je de ijstaart wilt eten haal je hem uit de vriezer. De ijstaart zal makkelijk uit het cakeblik lossen en verwijder het huishoudfolie.
Bestrooi het eventueel met wat hazelnoot nougatine.
Snijden met een scherp glad mes.
Eet smakelijk.
Geen Reacties