0 In Cake

Mystery cake, tulband met tomatensoep

Mystery CakeEen van de vrienden van onze taartclub ‘Ouwe Taarten’ vond deze mystery cake op de site foodlustpeoplelove.com waar een groep Bundt cake liefhebbers maandelijks Bundts (tulbanden) bakt. Ze gebruiken thema’s zoals bijvoorbeeld tropische vakanties of een bepaald ingrediënt om te bakken. Er staan de meest waanzinnige cakes op deze site en een daarvan is de ‘Tomatensoep Bundt cake’ oftewel de mystery cake waarvoor we op zoek moesten naar Campbell’s tomatensoep.

Omdat we toch een avond hadden gepland voor de zodiac pie van deze maand leek het een goed plan om deze vreemde cake gelijk te testen. Niemand van ons groepje had er ooit van gehoord laat staan geproefd en we wilden allemaal (graag) proeven.

Het recept dat ik heb gebruikt komt van brooklynhomemaker.com die naar aanleiding van het thema van die maand ‘retro desserts’ op zoek ging naar oude recepten en dan het liefst uit de jaren 20/30. Zij vond deze mystery cake, zo genoemd omdat de meeste mensen niet konden raden dat een blik soep een van de belangrijkste ingrediënten was. Het eerste recept stamt uit september 1928 en stond in de Los Angeles Times. Ene mrs. Mabelle Wyman gaf een demonstratie en zij maakte een red velvet cake en deze mystery cake. De cake werd niet echt bekend, maar dat veranderde tijdens de Grote Depressie omdat er in de tijd vanwege hoge prijzen en schaarste naarstig naar vervangers voor bijvoorbeeld eieren, melkproducten en boter werd gezocht. Wortelen en appelmoes werden populaire vervangers en de tomatensoep kon door de zuurgraad gebruikt worden in plaats van boter of karnemelk om toch te zorgen voor een smeuïge cake.
In de veertiger jaren begon Campbell’s hun eigen recept van deze tomatensoep cake te promoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was alles op rantsoen en zij maakten dit recept waarin slechts twee eetlepels boter en geen eieren werden gebruikt. De cake bleef vele jaren na de oorlog populair, maar na 1970 nam die populariteit af en heden ten dage hebben de meeste mensen er nog nooit van gehoord. Tot die groep behoorden wij dus ook, maar daar is nu verandering in gekomen. Hopelijk gaan jullie er ook mee aan de slag en laat ons weten wat je er van vindt.

Ik mag jullie natuurlijk niet onthouden wat wij er van vonden. Tijdens het bakken en afkoelen rook het hele huis naar iets bekends en opeens realiseerden we ons, dat de cake naar speculaas rook. Dat was een goede start omdat we daar van houden, maar hoe was de smaak en proefden we de soep ook werkelijk? Er waren zes Ouwe Taarten aanwezig en de helft proefde wel wat tomaat en de andere helft niet. De smaak deed het meest aan kruidkoek denken en wij vonden het allemaal lekker.

Mystery cake, tulband met tomatensoep

Ingrediënten:
340 gram bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel bakingsoda
1/4 theelepel zout
1 1/2 theelepel kaneel
1 theelepel piment
1/2 theelepel kruidnagel
1 blik Cambell’s gecondenseerde tomatensoep*
1/3 cup water
190 gram boter
150 gram suiker
150 gram licht bruine basterdsuiker
3 grote eieren
1 cup walnoten of pecans
135 gram rozijnen

Voor het glazuur:
115 gram cream cheese
165 gram poedersuiker
1 theelepel vanille extract
4 tot 8 eetlepels melk

Extra:
Voor deze Bundt heb ik de 10 cups -2.36 Heritage bakvorm  van Nordic Ware gebruikt.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Beboter de vorm en doe daarna wat meel in de vorm, zo krijg je de cake er makkelijker uit. Zet de vorm daarna in de koelkast.
Roer de bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, allspice en kruidnagel met een garde.
In een andere schaal roer je de soep en water tot het glad is.
Vervolgens mix je met een mixer op hoge snelheid de boter en de 2 soorten suiker tot het licht en luchtig is.
Daarna mix je een voor een de eieren er door.
Afwisselend mix je nu de bloem en daarna de soep er door beginnend en eindigend met bloem. Mix niet teveel, maar alleen om de ingrediënten goed te mengen.
Als laatste voeg je de noten en rozijnen toe.
Nu kan het geheel in de reeds ingevette tulbandvorm en dan in de oven. Baktijd is 45-55 minuten.
Als de cake gaar is laat dan 15-20 minuten afkoelen, verwijder vervolgens de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Terwijl de cake aan het afkoelen is maak je het glazuur.
Mix de cream cheese tot het zacht, smeuïg en licht is. Voeg de poedersuiker, vanille en 4 eetlepels melk toe en mix tot alle klontjes weg zijn. Indien nodig voeg een voor een nog een eetlepel melk toe tot het dun genoeg is om over de tulband te kunnen schenken. Het moet ongeveer de dikte van een smeltend ijsje hebben en bij mij gebeurde dat na 8 eetlepels.
Plaats een bord onder het rooster en schenk het glazuur over de cake.
Goed afgesloten en op kamertemperatuur blijft de cake 3 tot 4 dagen goed.

 

* Er was een probleem bij de voorbereiding en dat ontstond omdat in de winkel waar Campbell’s verkocht wordt de tomatensoep was uitverkocht. Een andere winkel was verdwenen dus het schoot niet echt op. Gelukkig is er dan internet waar een eenvoudige vervanger voor de soep werd gevonden.
300 ml tomatensaus
1-2 eetlepels suiker
1 eetlepel maizena
1/2 theelepel zout
Doe alle ingrediënten in een schaal en gebruik een garde om alles goed te combineren.
Zo simpel is het om als je geen Campbell kunt vinden om dan zelf de soep te maken.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.