In een oude zomereditie van het blad van Donna Hay vond ik allerlei recepten met zomerfruit zoals perziken, pruimen, abrikozen en nectarines. Deze nectarinetaart met sinaasappelsiroop was er een van. Omdat er vrienden kwamen die zelf ook graag bakken en waarmee we recepten uitwisselen was er weer een gelegenheid voor iets nieuws. Kijken wat we er met z’n allen van vinden, dat is altijd leuk.
Donna Hay heeft voor deze taart een langwerpige vorm met losse bodem van 12x35cm gebruikt waarbij de baktijd ongeveer 30 minuten is. Omdat ik niet in het bezit ben van zo’n vorm heb ik mijn 20 cm springvorm gebruikt. Deze is dieper dan de door haar gebruikte en waarschijnlijk daardoor was de baktijd van mijn taart 60 minuten. Je moet hier dus wel rekening mee houden als je zelf gaat bakken. Deze taart is voor 6 personen.
Oh ja, wat vonden we van deze nectarinetaart met sinaasappelsiroop? Eensgezind waren we in ons oordeel, door het gebruik van amandelmeel was de taart echt heel lekker. De nectarines waren zoet en de sinaasappelsiroop gaf het een lekkere frisse twist. Heel zomers alles bij elkaar genomen. In het blad stonden nog meer smakelijke recepten die ik binnenkort ook maar snel moet gaan maken voor al het lekkere zomerfruit weer is verdwenen.
Nectarinetaart met sinaasappelsiroop met een beetje Cointreau
Ingrediënten:
2,5 nectarines, halveren en pit verwijderen
suiker om over de nectarines te strooien
90 g zachte boter
100 g fijne suiker
2 eieren
100 g amandelmeel
35 g bloem
2 tl citroenschil geraspt
1/4 tl bakpoeder
Voor de siroop:
240 ml sinaasappelsap
60 ml Cointreau
100 g fijne suiker
Bereiding:
Maak eerst de siroop door het sap, de Cointreau en de suiker in een steelpan op hoog vuur te zetten. Als het kookt laat het dan op laag vuur 10-12 minuten zachtjes doorkoken. Zet opzij om af te koelen.
Verwarm een anti-aanbakpan op niet te hoog vuur. Besprenkel de halve nectarines met suiker en leg ze 2-3 minuten in de pan met de suikerkant op de bodem tot de suiker gesmolten is en licht bruin van kleur. Haal ze uit de pan.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Doe de boter en suiker in een keukenmachine en meng tot ze net gecombineerd zijn.
Voeg de eieren, amandelmeel, bloem, citroenrasp en bakpoeder toe en meng door de boter en suiker.
Schep alles in een licht beboterde vorm en druk de nectarines er in met de besuikerde kant naar boven.
Bak 30 minuten (zie boven) of tot je er met een sateprikker inprikt en deze er schoon uitkomt. Nog makkelijker en preciezer is het gebruik van een thermometer. Als de temperatuur 95 graden is dan is de cake gaar.
Serveer met de sinaasappelsiroop.
Geen Reacties