1 In Koek en Koekjes

Nougatientjes of Amsterdamse Koggetjes

Nougatientjes | BakeholicsHet leek wel herfst de afgelopen week, dus een mooi moment om weer eens koekjes te bakken voor bij een lekkere kop thee. Nougatientjes vind ik zelf altijd een erg lekker koekje en ze zijn vrij simpel te maken.


Het recept komt uit het boek Koekje, hier staan 100 koekjes recepten in, 50 Hollandse klassiekers door Cees Holtkamp en 50 nieuwe koekjes door Kees Raat. Als je ze gaat maken pas dan wel op bij het maken van de nougat, suiker heeft een veel hoger kookpunt dan water en denk dus niet ik zal mijn vinder er even insteken en wat proeven!
Dit recept is goed voor zo’n 50 koekjes, vind je dat wat veel dan kun je het recept ook makkelijk halveren zoals ik deze keer heb gedaan. Maak dan wel de volle hoeveelheid nougat omdat een kleinere hoeveelheid niet lekker werkt en voeg dan maar de helft toe. Hou de nougat ook goed in de gaten want het is verbrand voor je er erg in hebt.

Nougatientjes

Ingrediënten:
Voor de nougat:
75 gram suiker
25 gram water

Voor het deeg:
160 gram witte basterdsuiker
200 gramzachte, ongezouten roomboter
2 eetlepels melk
2 gram zout
15 gram vanille suiker
200 gram Zeeuwse bloem*

Extra:
bakblik
boter om in te vetten

Bereiding:

Begin met het maken van de nougat:
Breng het water en suiker aan de kook en laat het karameliseren tot het een mooie diep gouden kleur heeft. Als het eenmaal kookt niet meer in roeren maar af en toe de massa ronddraaien in de pan geeft het mooiste resultaat. En nogmaals dit spul is heel erg heet dus wees voorzichtig.
Nougatientjes | Bakeholics
Giet de nougat in een dunne laag uit op een siliconenbakmatje of een stuk bakpapier en laat het afkoelen.
Nougatientjes | Bakeholics

Verwarm de oven voor op 160°C.
Roer de boter en de suiker romig.
Voeg het zout, de melk en de vanillesuiker toe en roer tot een glad deeg.
Zeef de bloem bij het mengsel en meng tot het is opgenomen.
Rol een paar keer met een deegroller of een fles als je die niet hebt, over de nougat tot je kleine stukjes heb en meng deze met een spatel door het deeg.
Nougatientjes | Bakeholics
Vet een bakblik goed in en leg er hoopjes van het mengsel op. Ik gebruik ongeveer driekwart theelepel. Hou veel ruimte tussen de koekjes want ze lopen erg uit, ik doe elf nougatientjes per bakplaat.
Nougatientjes | Bakeholics
Bak de koekjes 15 minuten in de oven, ze hebben dan een lichtbruin randje. Niet iedere oven is hetzelfde, bij mij duurt het een minuut of 17.
Laat de nougatientjes een minuut of drie afkoelen op het bakblik en haal ze dan met een platte spatel, pannenkoekmes, taartschep o.i.d. van het blik en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Nougatientjes | Bakeholics
In een afgesloten koektrommel blijven ze ongeveer een week goed, hoewel ze dat hier nooit halen hoor!

*) De bloem die je gebruikt voor deze koekjes is Zeeuwse bloem, dit is bloem van tarwe uit een zeeklimaat. Door de kleigrond en het vochtige klimaat ontstaat een tarwe met een laag eiwit gehalte. Minder eiwitten betekend minder gluten. een slechte bloem voor brood dus maar ideaal voor koekjes. Je kunt deze bloem vaak bij een molen in de buurt kopen, ik haal het zelf in Vlaardingen. Maar je kunt het ook online bestellen.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

1 Reactie

  • Reageer
    Anke van Muiswinkel
    vrijdag, 27 maart 2015 at 9:02 pm

    Vandaag jullie site ontdekt. Ik was op zoek naar een recept voor Koggetjes. Ik heb ze gelijk aan de hand van dit recept gebakken. Twee opmerkingen: met het maken van de nougat ben ik waarschijnlijk te snel opgehouden met het karamelliseren van de suiker, want het werd na afkoelen niet hard. Ik heb toen opnieuw suiker gesmolten zonder toevoeging van water en dat lukte prima. Het zout (2 gram) heb ik niet afgewogen, gewoon op het gevoel een flinke snuf. Ze smaakten prima! Bedankt voor het delen van het recept. Ik heb een foto gemaakt van het resultaat, maar krijg ‘m niet bij deze reactie geplaatst.

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.