0 In Boeken

Patisserie – Hidde de Brabander, werkboek over patisserie

patisserie hidde de brabander-1Patisserie – Hidde de Brabander heeft zijn bedrijf vlak bij mijn huis, daar wordt  onder meer zijn beroemde nougat gemaakt. Hidde is met ere banketbakker, een beroep waarvan hij op zijn veertiende wist dat hij dat wilde worden en geen schilder of beeldhouwer. Banketbakker is een mooi beroep vind ik zelf en dat vond Hidde dus ook.

Hij begon op jonge leeftijd bij Banketbakkerij Roodenrijs in Wateringen en vandaar naar patisserie-zaken als Huize van Wely in Noordwijk en Patisserie de Rouw in Vught. Zijn volgende avontuur bracht hem onder andere naar Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort als chef-patissier en daarna naar het met drie Michelin sterren bekroonde restaurant Parkheuvel in Rotterdam en De Librije in Zwolle. Na een latere terugkeer op Landgoed Duin en Kruidberg begon hij in 2010 zijn eigen patisserie-label Dreams of Magnolia. Hij had een prachtige zaak op de mooiste laan van Den Haag, het Lange Voorhout.

Nu heeft hij een boek geschreven omdat hij jarenlang gezocht heeft naar een boek waarin het grootste deel van de banketbakkerskunde was gebundeld. Omdat hij dat nooit heeft gevonden is hij zelf aan de slag gegaan en de uitkomst is een prachtig gebonden werkboek zoals hij het zelf noemt genaamd Patisserie.  Het bevat mooie foto’s, uitgebreide bereidingstechnieken en uiteraard recepten beginnend met zijn bekende nougatrecept. Daarna volgt een lange lijst van onder meer meringues, biscuits, crèmestructuren, pudding, ijs, chocolade enzovoort.

Verrassend is misschien het hoofdstuk gewijd aan de Big Green Egg omdat dit voor veel mensen een bbq is.Maar zo’n BGE is niet alleen een bbq, maar ook een fantastisch stabiele oven waarin je heerlijke taarten of pizza’s kunt bakken. Zijn verwijzing naar de BGE is voor bbq-kenners waarschijnlijk niet zo vreemd. Zij kennen Hidde uit het bbq-team ‘De Zwarte Hand’ van Julius Jaspers. Hidde zorgde tijdens wedstrijden voor de desserts.
In het centrum van Den Haag bij Hop & Stork wordt trouwens Hidde’s nougat en ijs verkocht, mocht je daar in de buurt zijn ga dan eens proeven.

Zijn boek bevat recepten die je misschien niet een, twee, drie makkelijk vindt en soms ook wat vreemd zoals zijn ‘Rosetta Stoned’ waar hij weed of hasj in gebruikt. Maar juist omdat de meeste dingen net iets anders zijn dan de doorsnee recepten en er duidelijke bereidingstechnieken vermeld worden is het een uitdaging om aan de slag te gaan. Binnen niet al te lange tijd ga ik jullie verslag doen van mijn bevindingen en misschien zet je dat aan om het ook te proberen.

Patisserie

Koop bij bol.com
Auteur: Hidde de Brabander
Verschijningsdatum: maart 2016
Prijs: € 29,99
ISBN: 9789021561530
Kosmos Uitgevers

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.