0 In Taart

Perenclafoutis met Comices en brandy van Julia Child

perenclafoutisHet recept van deze perenclafoutis is van Julia Child, ik heb er alleen nog geschaafde amandelen aan toegevoegd. De verkoop van peren is nog volop aan de gang en het was dan ook eenvoudig om de hier in huis favoriete Comices te kopen. De toevoeging van brandy pakte ook goed uit.

Jaren geleden gingen we een paar keer per jaar naar een vriendin in Amerika die net als wij gek was van koken en bakken. Zij zette de televisie dan aan voor het programma van Julia Child en Jacques Pépin, een Franse chef. Julia en haar man Paul die diplomaat was, werden na de Tweede Wereldoorlog gestationeerd in Parijs waar Julia kooklessen volgde op Le Cordon Bleu (een gastronomisch instituut) en zo kennismaakte met de Franse keuken. In 1951 begon ze Amerikaanse huisvrouwen les te geven en die vertrouwd te maken met die keuken. Daarna reisde ze nog 10 jaar door Europa en in 1961 kwam haar eerste, zeer succesvolle boek op de markt ‘Mastering the art of French cooking‘. Later – in 1963 – begon haar tv-succes met ‘The French Chef’. Er volgden nog andere series en voor kook- en bakgekken zoals wij waren dat leuke en leerzame programma’s waar we echt voor gingen zitten. Ze was zo populair dat na haar overlijden er zelfs een film over haar werd gemaakt ‘Julie & Julia‘ met Meryl Streep die Julia vertolkte.

Perenclafoutis van Julia Child

Ingrediënten:
Voor de peren:
2 grote of 3 kleine rijpe handperen
60 ml zoete witte wijn (heb zelf brandy gebruikt)
65 g suiker

Voor het beslag:
300 ml melk
2x 65 g suiker
3 grote eieren
1 eetlepel vanille extract
1/8 theelepel zout
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat (verse als het even kan)
70 g bloem
1 eetlepel geraspte citroenschil (van 2 citroenen)
amandelschaafsel (optioneel)
poedersuiker
boter om de ovenschaal mee in te vetten

Bereiding:
Schil de peren, verwijder het klokhuis, snij er dunne plakjes van en doe deze samen met de suiker en wijn of brandy in een schaal. Laat een uurtje staan en giet na die tijd de drank eraf.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
In een blender kunnen nu de overige ingrediënten. Gebruik de helft van de suiker, de andere strooi je later over de peren.
Laat de blender 1 minuut op topsnelheid draaien. (Als je geen blender hebt kun je dit ook met de mixer doen.)

Schenk een kwart van het beslag in de ingevette ovenschaal en zet deze een paar minuten in de oven. Als het deeg niet meer vloeibaar is haal de schaal dan voorzichtig uit de oven. Door dit proces voorkom je, dat het fruit naar de bodem van de schaal zakt.
Nu schenk je de rest in de schaal en daarna verdeel je de stukjes peer erover. Strooi dan de andere helft van de suiker en eventueel het amandelschaafsel over de clafoutis en zet 50-60 minuten terug in de oven. De perenclafoutis is gaar als je met een mes in het midden steekt en deze komt er schoon uit
Laat enigszins afkoelen, strooi er poedersuiker over en serveer er eventueel ijs en of slagroom bij.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.