0 In Taart

Perentaart, een lekker winters taartje

PerentaartPerentaart sprak me eigenlijk niet zo aan, omdat ik zelf niet zo gek op peren ben, met uitzondering van stoofperen. Maar de rest van mijn familieleden mag ’s nachts voor een sappige handpeer worden wakker gemaakt, zij vinden peren -en dan vooral Doyenné du Comice- zalig. Nu het in de winkels barst van de peren heb ik me dan toch aan het maken van een perentaart gewaagd en die smaakte eigenlijk best heel lekker. Voor het onderstaande recept heb ik 4 niet te grote maar wel rijpe Comice peren gebruikt.

Perentaart

Ingrediënten:
250 gram fonceerdeeg
100 gram amandelspijs
1 ei
200 gram crème fraiche
4 handperen
abrikozenjam
25 gram amandelschaafsel, licht geroosterd
25 ml rum

Bereiding:
Fonceerdeeg is de basis voor veel taarten en maak je als volgt:
125 gram roomboter
125 gram witte basterdsuiker
3 gram zout
een half ei
1 eetlepel (15 gram) water
250 gram bloem
5 gram bakpoeder

Meng de boter, basterdsuiker, zout, het halve ei en het water.
Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor.
Laat het deeg voor gebruik enige uren rusten in de koelkast.
Fonceerdeeg kan in de vriezer bewaard worden, mits het in plastic is verpakt.

Rol nu het fonceerdeeg uit tot 2 mm.
Bekleed een vlaaipan (of als je die niet hebt een springvorm) van 24 cm en 2,5 cm hoog met het deeg.
Meng de amandelspijs met het losgeklopte ei en meng daar vervolgens de crème fraiche door en tot slot de rum, roer tot het een glad mengsel is.
Giet het mengsel op het deeg.
Schil de peren, halveer ze en haal het klokhuis eruit. Leg de helften in een cirkel in de taartvorm, met de bolle kant naar boven.
Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden C.
Bestrijk de taart na het bakken met de abrikozenjam en strooi er amandelschaafsel over.

Ook dit recept is uit De Banketbakker van uitgeverij De Kookboekhandel en is geschreven door Cees Holtkamp.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.