Het is zomer en de winkels puilen uit met goedkoop en mooi fruit. Ook in de zomer gaat het bakken hier gewoon door en tijdens het rondkijken op pinterest kwam ik deze perziken-blauwe bessen-yoghurtcake tegen van juliasalbum.com. Vooral de Griekse yoghurt maakte dat ik meteen zin kreeg om deze cake te maken. Ik heb ik het verleden wel cake’s gebakken met een deel olie in plaats van boter maar nog nooit met yoghurt.
De yoghurt vervangt een deel boter in deze cake en zorgt er dus voor dat het geheel wat lichter wordt, iets dat wel past bij dit warme zomerweer.
Voor de rest is het een hele simpele cake om te maken. Eerst mix je de boter en de suiker goed door elkaar, dan gaan de andere vloeibare ingrediënten erbij en als die goed gemengd zijn de vaste. Beslag in een springvorm, fruit erop en de oven in, veel meer is is het niet.
Ik heb dit recept omgerekend van de in Amerika gebruikelijke cups naar grammen. In de VS gebruiken ze ook vaak bloem, bakpoeder en baking soda (natriumbicarbonaat). Baking soda vind je trouwens bij de toko. Maar mocht je dat niet in huis hebben en deze cake toch willen maken vervang dan de bloem, bakpoeder en baking soda door 215 gram zelfrijzend bakmeel, niet helemaal hetzelfde maar het werkt net zo goed.
Perziken-Blauwe Bessen-Yoghurtcake
Ingrediënten (8-10 porties):
210 gram bloem
1 theelepel bakpoeder (4 gram)
0,5 theelepel baking soda (2 gram)
57 gram zachte roomboter, ongezouten
200 gram suiker
2 eieren, maat L
0,5 theelepel vanille extract
250 gram Griekse yoghurt
2 perziken, in partjes
150 gram blauwe bessen
2 theelepels fijne kristalsuiker
Extra:
springvorm – 24cm
mixer
bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Vet de springvorm in of spuit hem in met bakspray. Leg een rondje bakpapier op de bodem van de springvorm.
Zeef de bloem, bakpoeder en baking soda en zet apart.
Mix op hoge stand de boter en suiker in een kom totdat het licht van kleur is, ongeveer 2 minuten.
Doe de eieren, yoghurt en het vanille extract bij de boter en mix totdat het romig en licht van kleur is, weer zo’n 2 minuten.
Zet de mixer in de laagste stand en meng de bloem erdoor. Stop zodra de bloem is opgenomen.
Giet het beslag in de springvorm en strijk met de bolle kant van een natte lepel glad.
Leg het merendeel van het fruit op de cake.
Zet de cake in de oven (totale baktijd 1 uur).
Na 30 minuten verdeel je de rest van het fruit over de cake omdat het andere fruit de cake in zakt. Dan mag de cake terug voor de andere 30 minuten.
Laat de perziken-blauwe bessen-yoghurtcake afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
2 Reacties
Anke van Muiswinkel
woensdag, 12 augustus 2015 at 4:23 pmLijkt me heerlijk! Als tip voor de backing soda, het in Nederland bij de drogist verkrijgbare zuiveringszout is natriumbicarbonaat.
noskos
woensdag, 12 augustus 2015 at 7:17 pmHet staat ook bij elke toko in het schap hoor, oranje pakken van Arm & Hammer, met een logo van jawel, een arm en een hamer 😉