Het is weer volop rabarber-en aardbeientijd en als je dan naar recepten gaat zoeken dan stuit je op Pinterest op heel veel recepten, onder andere deze rabarber aardbeien custard cake. Hoewel….de aardbeien heb ik zelf toegevoegd, dat vind ik namelijk een lekkere combinatie.
Mijn moeder maakte vroeger rabarber, maar eigenlijk vonden wij dat niet heel erg lekker. Ik heb al eens vertelt, dat mijn vader een hele erge zoetekauw was en mijn broer en ik vonden de wrange, zure smaak net als mijn vader niet echt lekker. Dat weerhield mijn moeder er niet van rabarber toch minstens een paar keer in het seizoen te koken. Tegenwoordig vind ik het eigenlijk best lekker en toen we recentelijk van een vriendin rabarber uit eigen tuin kregen ben ik op zoek gegaan naar een recept. In deze cake is haar rabarber gebruikt. Op het zusterblog Foodaholics.nl vinden jullie nog veel meer leuke recepten met rabarber. Mocht je dus inspiratie willen opdoen voor onder andere rabarberijs, cocktails met rabarber en nog veel meer lekkers, neem daar dan een kijkje.
Dit recept komt oorspronkelijk van The Cake Stall, van de Australian Women’s Weekly.
Rabarber aardbeien custard cake
Ingrediënten:
Voor de custard:
2 el custard (van Oetker)
55 g basterdsuiker
250 ml volle melk
20 g boter
2 tl vanille extract
Voor de cake:
200 g zachte boter
110 g fijne suiker
2 eieren
185 g bloem
2 tl bakpoeder
40 g custard
1-2 verse rabarberstelen
20 g gesmolten boter
4 el suiker
Bereiding:
Maak eerst de custard door de custard en suiker door elkaar te roeren in een steelpan. Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook. Als het mengsel dik wordt haal de pan dan van het vuur en klop de boter en vanille er door. Doe daarna plastic folie direct op de custard zodat er geen vel kan ontstaan.
Zet apart om af te koelen.
Verwarm nu de oven voor op 180°C.
Klop in een schaal de boter en suiker tot het licht van kleur is.
Voeg nu een voor een de eieren toe samen met een eetlepel bloem.
Als de eieren goed zijn opgenomen kunnen de overgebleven meel, bakpoeder en custard worden toegevoegd. Mix goed, het beslag wordt dik, maar het moet nog steeds goed uitsmeerbaar zijn.
Doe nu in een springvorm van 20 cm bakpapier en beboter de rand van de vorm.
Schep de helft van het beslag in de vorm, zorg dat het goed verdeeld wordt.
Vervolgens kan de custard over de cakebodem en daarna het restant beslag. Maak als het ware hoopjes beslag en verspreid het voorzichtig zodat de custard bedekt is.
Snij de rabarber in stukken van ongeveer 10 cm en halveer ze daarna in de lengte.
Leg de stukken in de vorm van spaken van een wiel op de cake en leg daar stukjes of kleine aardbeien tussen.
Doe met een kwastje de gesmolten boter er over en strooi dan de suiker over de cake.
Bak de rabarber aardbeien custard cake ongeveer 1,5 uur, laat daarna een kwartier afkoelen, haal uit de vorm en laat verder op een rek volledig afkoelen.
Geen Reacties