0 In Gebak/ Taart

Slagroomtaart voor de jarige

SlagroomroomtaartSlagroomtaart, maar dan een met hagelslag in plaats van amandelschaafsel op de zijkant was de taartenwens van mijn jarige broer. In onze oude buurt in Den Haag was vroeger een brood- en banketbakkerij genaamd ’t Leeuwtje waar mijn moeder iedere week brood en gebakjes kocht. Voor verjaardagen werd er altijd een slagroomtaart besteld en ook toen we al jaren uit Den Haag waren vertrokken werd er bij deze fijne bakkerij taart besteld. Helaas werd Henk -de eigenaar- ziek en moest hij de zaak verkopen. Voor ons betekende dat geen ritje meer naar Den Haag voor taart, vlaaitjes of met de jaarwisseling voor sneeuwballen.

Bij lokale bakkers hebben we wel eens een slagroomtaart besteld, maar allemaal waren we het er over eens, dat niemand zulke lekkere taarten kon bakken als Henk. In het Holtkamp boek ‘De Banketbakker’ staat een recept voor een slagroomtaart en omdat mijn broer het toch wel heel fijn zou vinden om deze voor zijn verjaardag een keer te mogen proeven heb ik een poging gewaagd en zijn we benieuwd of dit een waardige vervanger is voor de taart van onze oude bakker. Voor een goede uitleg van dit recept heeft Holtkamp een filmpje op Foodtube gezet.

En wat vonden de jarige en de rest van de familie van deze versie? Men vond het een prima taart en zeker voor herhaling vatbaar.

Slagroomtaart

Ingrediënten:
Voor het kapsel:
4 eieren
mespunt zout
100 gram kristalsuiker
5 gram geraspte citroenschil
90 gram bloem
10 gram maïzena

Om de taart verder af te werken heb je de volgende ingrediënten nodig:
500 gram slagroom (het liefs 40% vet)
50 gram fijne tafelsuiker
150 gram abrikozenjam
2 zakjes Klopfix
vers fruit

Bereiding:
Het kapsel, zo heet de basiscake die in klassieke slagroom- en mokkataarten wordt gebruikt:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Klop de eieren samen met het zout, de suiker en de citroenschil au bain-marie luchtig op. Met de mixer duurt dit toch zeker 10-15 minuten.
Zeef de bloem en de maïzena en spatel dit er door.
Vet een taartvorm van 25 cm en 5 cm hoog in met boter en giet het beslag erin.
Bak de taart 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat daarna volledig afkoelen. Ik heb het kapsel een dag eerder gemaakt, dat kwam me qua tijd beter uit en dan is het kapsel ook echt helemaal afgekoeld.

Afwerking:
Snijd het kapsel 2 keer horizontaal doormidden.
Klop de slagroom stijf met de suiker en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de Klopfix toe.
Bestrijk de onderste laag met een dikke laag slagroom en verdeel daar vers fruit naar keuze over. Ik heb frambozen en aardbeien gedaan.
Leg hier kapsel op en bestrijk die met de abrikozenjam, daarna leg je de bovenste laag kapsel erop.
Bestrijk de taart rondom met slagroom, doe vervolgens de hagelslag of het amandelschaafsel op de zijkant.
Spuit tot slot rozetten slagroom op de taart en versier met vers fruit.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.