0 In Feestdagen/ Koek en Koekjes/ Sinterklaas

Speculaasjes

SpeculaasjesDat we hier dol zijn op Sinterklaas blijkt wel uit het aantal recepten dat we hebben staan op Bakeholics. Wat we misten was een recept voor speculaasjes, net als een speculaasplank trouwens. Raar, want we hebben jaren een speculaasplank in huis gehad. En toen we die pasgeleden wilden gebruiken bleek hij opeens onvindbaar. Weggegooid waarschijnlijk in een zomerse opruim bui.

Dus op zoek naar een andere plank of plankjes. Online vind je een hoop verschillende soorten maar we kwamen er achter dat ze bij Dille en Kamille ook gewoon een leuke selectie hebben. Scheelt verzendkosten en je kunt meteen speculaaskruiden meenemen want ook die hebben ze staan.

Het maken van speculaasjes stelt eigenlijk niets voor, het is gewoon een simpel koekjesdeeg. Heb je geen speculaasplank dan kun je het deeg dun uitrollen en dan de speculaasjes uitsteken, heb je wel een plank dan stop je het deeg daarin en snijd je het overtollige deeg met een scherp mes af. Hard op het aanrecht tikken en je speculaasje valt uit de plank. Heel veel meer is het niet. Wat wel raar is in dit recept is de karnemelk. Nou heb ik dat zelf niet in huis maar ik vervang het door 3 gram azijn en 22 gram melk. Proef je verder niets van en werkt net zo goed.
Mijn recept is een aangepaste versie van de speculaasjes uit het boek de Banketbakker.

Speculaasjes

Ingrediënten:
110 gram roomboter
150 gram donkerbruine basterdsuiker
2,5 gram zout
25 gram karnemelk
250 gram bloem , gezeefd
10 gram bakpoeder, gezeefd
15 gram speculaaskruiden, gezeefd

Extra:
speculaasplank
bloem voor de plank
bakpapier

Bereiding:
Meng de boter, basterdsuiker en het zout goed door elkaar.
Roer de karnemelk door het mengsel totdat het glad is.
Kneed de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden door het botermengsel en laat dit ingepakt in de koelkast een uurtje -maar liever een dag- rijpen.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Bestuif de speculaasplank met bloem. Neem wat van het deeg en duw het in de plank. Snij het overtollige deel met een scherp mes af.
Draai de plank om en sla hard met één kant op het aanrecht zodat het speculaasje uit de plank valt.
SpeculaasjesLeg het speculaasje op een bakplaat met bakpapier.
Herhaal totdat het speculaasdeeg op is.
Bak de speculaasjes in ongeveer 30-40 minuten gaar in de oven.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.