Volgende maand is het weer zover, dan vieren we weer massaal Sinterklaas met cadeautjes en heel veel lekkere dingen zoals marsepein, banketstaaf, gevulde speculaas en misschien wel deze speculaaskoekjes van Ottolenghi.
Het leuke van dit recept is, dat in ‘Sweet’ niet gekozen is voor de standaard speculaaskruiden, maar voor een eigen kruidenmengsel. Je kunt er 2x het onderstaande recept mee bakken. Heb je geen zin/tijd om zelf te mengen gebruik dan gewone speculaaskruiden.
Ik moet toch nog een blik werpen in een buitenlands exemplaar van Sweet omdat het grappig is, dat in de Nederlandse versie zowel gevulde speculaas als deze speculaaskoekjes staan verwijzend naar ons Sinterklaasfeest. Ben benieuwd, of er per land specifieke recepten zijn opgenomen.
Dit recept is best wel groot, je kunt er ongeveer 60 koekjes van maken. Vind je dat teveel vries dan de helft van het deeg in of halveer onderstaande ingrediënten en bak er circa 30, dat heb ik ook gedaan. Gebruik een uitsteekvorm van 7cm doorsnee, kleiner of groter mag uiteraard ook. Is de rand van de vorm erg gekarteld dan zullen de randen van de koekjes eerder gaar zijn, let daar dus goed op en verkort de baktijd dan met 1 à 2 minuten.
Speculaaskoekjes met eigengemaakte speculaaskruiden
Ingrediënten:
Voor de speculaaskruiden:
1 el gemalen kaneel
1 tl gemalen anijszaad
1 tl gemalen kardemom
3/4 tl gemalen witte peper
3/4 tl gemberpoeder
1/2 tl gemalen koriander
1/4 tl gemalen nootmuskaat
1/4 tl kruidnagelpoeder
Meng door elkaar.
Voor de koekjes:
450 g bloem
3,5 tl speculaaskruiden
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout
250 g boter op kamertemperatuur
350 g donkerbruine basterd
50 ml rum of cognac
1 groot iets schuimig geklopt eiwit
amandelschaafsel
Bereiding:
Zeef de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en het zout in een kom.
Doe de boter en suiker in een kom en mix voor ongeveer 3 minuten op halfhoge tot hoge snelheid. Voeg al kloppend de rum toe tot het goed is vermengd.
Daarna kunnen de droge ingrediënten worden toegevoegd, klop alles op lage snelheid.
Stort het deeg op een schoon werkblad en kneed het kort tot het glad is. Verdeel het in 2 stukken, verpak deze in plastic folie, druk ze plat en leg ze een half uur in de koelkast. Eventueel een deel invriezen kan zoals ik hierboven al schreef ook.
Verwarm de oven voor op 190g C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Rol het deeg op een lichtbestoven werkblad uit tot een dikte van 1/2cm. Steek met de uitsteekvorm de koekjes uit en leg ze met een tussenruimte van 2cm op de bakplaat. Rol de deegrest opnieuw uit en steek daar ook weer koekjes uit.
Bestrijk de koekjes met het geklopte eiwit en bestrooi ze met amandelschaafsel.
Bak de speculaaskoekjes 12 minuten, draai de bakplaten halverwege een halve slag. De koekjes zijn klaar als ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en leg ze daarna op een rooster tot ze volledig zijn afgekoeld.
In een goed gesloten trommel blijven de speculaaskoekjes een week goed.
Geen Reacties