0 In Koek en Koekjes

Steranijs kletskoppen van Mijke

Steranijs KletskoppenRomig citroenijs, stukjes ananas en steranijs kletskoppen waren de afsluiter van een voortreffelijke vegetarische maaltijd bij het Lachende Varken in Rotterdam. Het Lachende Varken zit op een niet-horeca locatie in de Vlinderstraat nr. 3. en is daarom geen officieel restaurant. Je moet er lid van worden voor het mega bedrag van €5 per jaar waarvoor je ook introducees mag meenemen. Alle gerechten worden bereid met biologische ingrediënten en met lokaal geteelde groentes. Er wordt 3 dagen per week (donderdag t/m zaterdag) gekookt.  Iedere week zorgt een van de 6 koks voor het menu dat per week anders is.  Het personeel bestaat uit vrijwilligers. Mocht je eens bij het Lachende Varken willen gaan eten kijk dan op hun Facebookpagina, iedere week wordt daar aangegeven welk menu er wordt geserveerd.

De week van ons bezoek werd het eten bereid door Mijke van Waesberge bekend van onder andere Mijxiemaal en Zeg het met Koek. Zij bakte de kletskoppen bij ons dessert naar een recept van Yvette van Boven uit haar boek ‘Home baked‘. Haar versie verschilde van het oorspronkelijke door het gebruik van steranijs in plaats van Chinees vijfkruidenpoeder. Dit poeder bestaat uit steranijs, kaneel, venkel, kruidnagel en szechuanpeper waardoor je een kruidig koekje krijgt. Geef je daar de voorkeur aan gebruik het poeder, ga je voor een mildere smaak neem dan steranijs. Steranijs is moeilijk in poedervorm verkrijgbaar. Bij mijn supermarkt verkopen ze wel hele steranijs. Voor dit recept heb je er twee nodig.  Omdat ze keihard zijn heb ik ze eerst in stukjes gebroken en daarna in een oude elektrische koffiemolen fijngemalen.

Yvette gebruikt lichtbruine basterdsuiker, maar Mijke rietsuiker waardoor je een andere structuur krijgt en het koekje minder uitloopt bij het bakken. Het ijs bij de kletskoppen was ook volgens Mijke’s recept en vormde een heerlijke combinatie met de koekjes en ananas.

Steranijs kletskoppen van Mijke

Ingrediënten:
250 gram rietsuiker
75 gram gehakte amandelen
125 gram bloem
125 gram boter
1 theelepel steranijs
0,5 theelepel zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Doe alle ingrediënten in een schaal, kneed door elkaar en vorm er een stevige bal van.

Verdeel de bal in gelijke delen zodat je ongeveer 25 koekjes kunt bakken. Dat doe je door balletjes te maken ter grootte van een knikker. Ik weeg ze zelfs af zodat mijn koekjes hetzelfde gewicht hebben. Daarvoor weeg ik het deeg en omdat het recept aangeeft, dat je er 25 koekjes van kunt bakken deel ik het deeg door 25. Zo kwamen mijn koekjes op 22,8 gram per stuk, maar als je het niet zo nauw neemt moet je dat afwegen vooral achterwege laten.

Leg 6 à 8 balletjes met ruimte er tussen op een ingevette bakplaat, druk ze iets plat.

Bak ze vervolgens 8 tot 10 minuten tot ze dun uitgelopen en bruin zijn. Let op dat ze niet te donker worden.

Laat ze na het bakken even afkoelen op de bakplaat en verplaats ze daarna met een paletmes naar een rek.

Doe de steranijs kletskoppen als ze volledig afgekoeld zijn in een trommel en eet ze bij een kop koffie of thee of bij citroenijs. Dat is zeker door het gebruik van de steranijs de beste combinatie.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.