Ik ben dol op stroopwafels en stroopkoeken! Zo, dat is er uit. Vroeger toen ik in het centrum van Den Haag op school zat gingen we regelmatig in de pauze naar de Markthof om daar verse stroopwafels of stroopkoeken te kopen. Niets lekkerder dan zo’n wafel die nog warm is en meestal bleef het dan ook niet bij eentje 😉
Later stond er hier op de wekelijkse markt in het dorp een mannetje met stroopwafels, maar die is inmiddels met pensioen en de mensen die zijn plekje hebben ingenomen hebben toch niet zulke lekkere spullen. Dus ik werd helemaal vrolijk toen ik pas geleden Kees -één van mijn barbecue- en bakpartners in crime- stroopwafels zag maken. En omdat hij best wel veel stroop over had gooide hij er ook nog even de stroopkoeken achteraan.
Nou heb ik geen wafelijzer dus stroopwafels zitten er nog niet in maar stroopkoeken is verder geen probleem. In mijn bakbijbel, de Banketbakker van Cees Holtkamp, het recept opgezocht en op zoek naar de ingrediënten.
Navraag bij Kees leverde op dat je voor de stroop zo’n potje echte stroop nodig hebt, dus geen schenkstroop. Gewoon even goed zoeken bij de Appie, staat nog gewoon in het schap hoor, alleen niet bij de pannenkoekspullen waar je het zou verwachten.
Ik heb trouwens het recept voor de stroop gehalveerd omdat je anders veel te veel maakt. Wat je over hebt kun je afgesloten bewaren in de koelkast, het blijft weken goed.
Het eindresultaat is een stroopkoek die niet onderdoet voor een stroopkoek uit de winkel of van een kraampje. Sterker, misschien is hij wel gewoon lekkerder!
Stroopkoeken
Ingrediënten:
250 gram roomboter
240 gram witte basterdsuiker
5 gram zout
1 ei, losgeklopt
450 gram Zeeuwse bloem, gezeefd (of gebruik gewone bloem als je geen Zeeuwse kunt vinden)
10 gram bakpoeder, gezeefd
Voor de stroop:
100 gram keukenstroop
63 gram donkere basterdsuiker
50 gram roomboter
½ theelepel kaneel
Bereiding:
Meng de boter, basterdsuiker, zout en het ei door elkaar.
Kneed de bloem en het bakpoeder door het botermengsel, pak het in plasticfolie in en laat het een uur rusten in de koelkast.
Verhit de stroop en roer de suiker, boter en de kaneel erdoor. Laat dit afkoelen tot lauwwarm. Als je stroop te dik wordt kun je het altijd weer opwarmen.
Verwarm je oven voor op 180°C.
Rol het deeg uit tot ongeveer 2 millimeter en steek met een ronde steker koeken van 8 cm doorsnede uit.
Leg de koeken op een bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten tot ze goud geel van kleur zijn. Houd ze in de gaten want ze hebben de neiging om opeens donker te worden.
Haal de koeken uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Smeer op één helft wat van de stroop en leg er een andere koek op.
Eet ze warm of laat ze afkoelen. In een afgesloten trommel blijven ze een week goed.
3 Reacties
Mele
zaterdag, 6 februari 2016 at 12:37 pmEen waar genot.
Kees en Astrid
zaterdag, 6 februari 2016 at 1:12 pmze zijn echt heel erg lekker…ambachtelijk en vol van smaak 🙂 en wat ook nog eens meetelt…makkelijk te maken…..
theonlymrsjo
zaterdag, 6 februari 2016 at 3:06 pmOhhh dat klinkt inderdaad heerlijk. Toch ook maar eens proberen.