3 In Gebak/ Koek en Koekjes

Zeeuwse Bolussen, een echt Hollands koffiebroodje

Zeeuwse bolus-1

De Zeeuwse Bolussen, wie kent ze niet van de vakantie in Zeeland. Dit zoete koffiebroodje is van oorsprong Joods en wordt al eeuwen door Zeeuwse bakkers gebakken.
Er zijn zeer vele recepten en tips op het internet te vinden mijn recept voor Zeeuwse Bolussen is gebaseerd op de recepten van Cees Holtkamp, kleinstukjedan, Robèrt van Beckhoven en Echte Bakker Piet Daane.

Zeeuwse Bolussen

Ingrediënten:
– 210 gram halfvolle melk
– 1 ei
– 360 gram bloem
– 7 gram droge gist (1 zakje)
– 1 zakje vanille suiker
– 35 gram roomboter (ongezouten)
– 5 gram zout
– zest van een halve citroen
– suikermix van 500 gram donkere basterdsuiker en 1 eetlepel kaneel.

Bereiding:
– Verwarm de melk zachtjes in een pannetje tot deze handwarm is.

– Zeef de bloem in een beslagkom, doe hier de gist, vanillesuiker, zachte roomboter, zest van een halve citroen en het zout bij. Zorg er altijd voor dat het zout en de gist elkaar in het begin niet raken want dan werkt de gist niet meer goed.

– Doe de handwarme melk en het ei in de beslagkom.

– Mix het tot een mooi en soepel brooddeeg. Met de handmixer duurde dit dik tien minuten. Als je van het deeg een dun vliesje kan trekken is het goed.

– Laat het deeg 15 minuten rijzen op een warme plaats. Dit kan je doen in een oven, die je even op 50°C hebt verwarmd. Doe wel een vochtige doek over de beslagkom en zet er een schaaltje met warm water naast, zo droogt je deeg niet.
Zeeuwse bolus 2

– Verwarm de oven voor op 250°C.

– Verdeel je deeg in balletjes van ongeveer 50-55 gram, er kunnen er ongeveer 12 balletjes uit komen.

– Spoel een schoon theedoekje goed uit en wring het uit, leg het op het aanrecht en strooi hier een deel van het suikermengsel op en verdeel het. Hierdoor blijft het suiker beter aan het deeg plakken.

Tip, leg het bruine suikermengsel op een schone vochtige keukendoek.

– Rol de bolletjes één voor één door het suiker mengsel, zodat je een rol krijgt van 15 centimeter (met iets vochtige vingertoppen blijft er nog meer suiker aan het deeg plakken), leg ze even op een bakplaat met bakpapier. en laat ze 5 minuten rusten.
Zeeuwse bolus 5

– Rol de rolletjes nu nogmaals door het suikermengsel zodat je strengen krijgt van 30 centimeter. Pak het uiteinde van een rolletje tussen duim en wijsvinger en draai het deeg eromheen, het uiteinde van de rol stop je in het midden. Leg de bolus op een bakplaat met bakpapier.
Zeeuwse bolus 7

– Als alle bolussen gedraaid zijn mogen ze de oven in op 250°C voor 6 minuten. Doe onderin de oven een schaaltje met koud water, hierdoor blijft de korst zachter van de bolus.
Zeeuwse bolus 8

– Na zes minuten zijn de bolussen klaar.
Zeeuwse bolus 9

– Draai de bolussen nu gelijk zodat de platte onderkant boven komt.
Zeeuwse bolus-1

– laat de bolussen afkoelen, als ze afgekoeld zijn kan je er huishoudfolie over leggen dan worden ze nog plakkeriger!

Eet smakelijk!

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

3 Reacties

  • Reageer
    Bart
    donderdag, 12 maart 2015 at 12:22 pm

    Top deze gaan we binnenkort eens proberen 🙂

  • Reageer
    Lourens
    donderdag, 12 maart 2015 at 12:46 pm

    Waarom gebruik je een vaatdoekje? is dat tegen het wegrollen van het suikermengsel?

    • Reageer
      Frits
      donderdag, 12 maart 2015 at 1:31 pm

      Laurens, dit is inderdaad dat je suikermengsel niet weg rolt, het blijft zo ook veel beter aan je deeg plakken en het deeg rolt beter.

    Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.