0 In Basisrecepten

Zelf vanille extract maken is makkelijk en goedkoop

zelf vanille extract makenEén van die ingrediënten die je heel vaak tegenkomt bij bakken is vanille extract. Nu kun je dat natuurlijk kopen maar zelf vanille extract maken is heel erg makkelijk en het is ook nog eens een stuk goedkoper.

Vanille extract is trouwens iets anders dan vanille essence of aroma. In de laatste twee zit geen vanille maar vanilline een synthetisch bijproduct uit de papierindustrie. Omdat de vraag naar vanille wereldwijd groter is dan het aanbod -en vanilline veel goedkoper is dan echte vanille- wordt vanilline heel vaak als goedkoop alternatief gebruikt. En zo kan het dus best dat je vanille vla of vanille ijs eet zonder dat er ooit maar een vanillestokje in de buurt is geweest.

Echte vanille komt van de peulen van een orchidee. Deze orchideeën komen oorspronkelijk uit Mexico. De Spanjaarden namen ze mee maar kwamen er al snel achter dat de peulen alleen maar in Mexico aan de plant groeiden. Later ontdekte men dat er een heel klein bijtje verantwoordelijk was voor de bestuiving en dat dit ook met de hand kon worden gedaan. Ook nu gebeurt de bestuiving buiten Mexico nog steeds met de hand. Zes tot negen maanden na de bestuiving zijn de peulen klaar om geoogst te worden, ook dat gebeurt weer handmatig.

Na het oogsten worden de peulen gewassen, kort in heet water gedompeld waarna ze in kisten met dekens worden opgeslagen. Nu begint ook de droogperiode, dagelijks worden de peulen uit de kisten gehaald en op dekens in de zon te drogen gelegd. Na een paar uur gaan ze weer de kist in, dit gebeurt maximaal 14 dagen, afhankelijk van de kwaliteit. Daarna gaan ze een droogkamer in om verder te drogen en de smaak te ontwikkelen. Dit arbeidsintensieve proces zorgt ervoor dat vanille de op één na duurste specerij is, alleen saffraan is nog duurder om te produceren.

Voor het zelf vanille extract maken heb je niet de allerbeste vanillestokjes nodig, sterker dat zou zonde zijn van je geld. Bij de betere online winkels heb je keuze uit verschillende kwaliteit vanille. De vanillestokjes die wij voor extract gebruiken komen van Vanillamart in Engeland en zijn Extract Grade. Deze vanillestokjes zijn droger dan de Gourmet en Premium kwaliteit maar prima om extract mee te maken en omdat ze wat minder van kwaliteit zijn betaal je ook niet de hoofdprijs. Voor 20 Madagascar (Bourbon) vanillestokjes betaal je ongeveer €11,30 en de verzendkosten zijn €3,50 (2016).
En als je toch regelmatig vanille gebruikt in je baksels kijk dan ook even naar de andere producten die ze hebben, vanillestokjes uit verschillende landen die allemaal net weer anders smaken, vanillepasta, poeder etc.

Oké, je hebt je vanillestokjes in huis en dan? Omdat we hier erg veel vanille extract gebruiken maken we het per liter. Maar je kunt dat gewoon halveren of zelfs maar een kwart maken. Dat maakt verder niet uit, het duurt even lang en het eindresultaat is hetzelfde. Wat de drank betreft, gebruik de goedkoopste wodka die je kunt vinden. Wodka is heel neutraal van smaak en de alcohol verdampt tijdens het bakken. Je zou ook rum kunnen nemen maar dan krijg je een andere smaak aan je extract.

Zelf vanille extract maken

Ingrediënten:
20 vanillestokjes (Extract Grade)
1 liter wodka (of rum)

Bereiding:
Snij de vanillestokjes in de lengte bijna helemaal door.
Stop de gespleten vanillestokjes in de fles met wodka.
Schud de eerste week de fles elke dag even.
Na twee maanden is je vanille extract klaar voor gebruik.

Je kunt als je wat van je extract gebruikt hebt de wodka weer aanvullen. Dat werkt maar een paar keer, op een bepaald moment hebben de vanillestokjes al hun smaak afgegeven.

Waar gebruik jij je zelfgemaakte vanille extract in?

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.